SVT Nyheter har tidigare rapporterat om krisen på akuten vid Akademiska. Senast hur personalen våndades inför situationen i sommar. Efter den senaste granskningen sade sjukhusledningen att problemen till största del berodde på bristen på sjuksköterskor, med för få vårdplatser som följd.
Två personal på upp till 20 patienter
I en ny framställan till Arbetsmiljöverket skriver huvudskyddsombudet att flera av de åtgärder som ledningen planerat inte har genomförts. I skrivelsen framgår det bland annat att en sjuksköterska och en undersköterska ibland kan ha hand om mellan 18 och 20 patienter samtidigt, samt att personalen upplever att de inte kan ta rast och har nekats måltidsuppehåll.
Dessutom står det att ”Vid kl 11 hålls ett stormöte där sjukhusets platssituation gås igenom och som verkar fungera bra, varvid man beskriver att det lättar på akuten närmast efter för att som man anger 'återigen vara en krigszon varje kväll'.”
”Situationen har förbättrats något”
Ombudet medger att situationen förbättras något, men att arbetsmiljön ändå inte är acceptabel. Enligt skrivelsen medför situationen också att utbildningsläkarna inte får den utbildning i akutvård de ska ha, och att läkare saknar överlappning vid slutet av vissa arbetspass.
– Den rådande situationen beror främst på att patienter bli kvar på akuten i väntan på att läggas in på andra avdelningar, säger biträdande sjukhusdirektör Marianne van Rooijen.
Vad beror det på?
– Bristen på sjuksköterskor. Vi kan inte ha vårdplatser öppna om det saknas personal, säger Marianne van Rooijen.
Hur kommer det sig att ni inte lyckas anställa mer personal?
– Vi gör allt för att rekrytera personal och för att behålla den vi har. Vi kan inte stoppa intaget av patienter och försöker göra det vi kan för att förbättra situationen, säger Marianne van Rooijen.