I februari skrev skyddsombuden en anmälan om arbetsmiljön, med krav på åtgärder. I skrivelsen så står det att patienter blir liggande på britsar i korridorer. Att personal tvingas byta kläder på patienter inför öppen ridå, och att det inte går att vårda de som kommer in på ett riktigt sätt.
”Förutom att det saknas fysisk plats för patienterna så finns det heller inte utrymme för att kunna ge omvårdnad, inte tillräckligt många toaletter, ingen mat att värma eller ett tillräckligt stort utbud av läkemedel som krävs för att vårda inneliggande patienter. Sedan årsskiftet har problemet eskalerat, genom att ett större antal patienter än tidigare blir kvar varje dygn i väntan på vårdplats”, står det i anmälan.
”Patientsäkerheten hotad”
– Patientsäkerheten är hotad varje dag. Det är för många patienter och för lite personal, säger Malin Gutentoft, skyddsombud för Vårdförbundet.
– Fler vårdplatser behöver öppnas. Ta in hyrsjuksköterskor, säger Gry Östling som är skyddsombud för fackförbundet Kommunal.
För att få till en bättre arbetsmiljö så kräver skyddsombuden flera åtgärder med stöd av arbetsmiljölagen. Det handlar om att arbetsgivaren ska undersöka riskerna med överbeläggning, vidta åtgärder så att patienter inte blir kvar, undersöka personalens hälsa med tanke på arbetsbelastningen och organisera vården som att ”risk för ohälsa bland akutmottagningens personal inte uppstår.
Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) säger till SVT Nyheter Uppsala att man jobbar för att bli en bättre arbetsgivare och
därigenom få tillbaka personal som slutat.
”Arbetstidsmodell”
Hur gör ni då?
– Bland annat så ser vi över en arbetstidsmodell. Här har det kommit en del synpunkter. Men det är en fråga som fack och arbetsgivare får diskutera, säger Malin Sjöberg Högrell (L).
I videon kan du se de fackliga företrädarna visa bristerna vid akutmottagningen: