Norrlands nation är en av de 13 nationer som berörs av uppropet. Foto: SVT

Uppsalastudenter vittnar om övergrepp på nationer

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt upprop om kränkningar och sexuella övergrepp har startats av 826 tidigare eller aktiva medlemmar vid studentnationerna i Uppsala. Uppropet går under namnet #inationensintresse.

Fyra dagar in på det nya året kom ett nytt upprop med anknytelse till metoo-rörelsen, något som UNT har rapporterat om. 826 tidigare eller aktiva medlemmar bland studentnationerna i Uppsala har skrivit under uppropet #inationensintresse.

I uppropet berättar kvinnor, transpersoner och ickebinära om kränkande upplevelser och sexuella övergrepp från nationslivet. Uppropet startades genom en sluten facebookgrupp av fyra personer, en av dem är Emilia Wittfooth.

– Nationerna är en del av samhället, så problemen finns där precis som i alla andra delar av samhället, så då vill vi haka på metoo vågen, säger Emilia Wittfooth.

”Dags att rensa ut”

Hur har reaktionerna varit?

– Vi har fått väldigt mycket hejarop, man brukar ju säga att det här är det man inte pratar om, men nu så sätter vi ord på problemen, säger hon.

Hur tror du att uppropet kommer påverka nationslivet?

– Det här är något som bubblat på det senaste året, och jag hoppas att det här kommer ge det hela en extra skjuts. Det här kommer leda till att nationerna får en ökad trygghet och jämlikhet. Det är dags att rensa ut de gamla orättvisorna.

Öppet samtal med alla nationer

Nu ska nationerna mötas i slutet av månaden för att diskutera problemen bland nationerna.

– Det har pågått ett arbete på många håll under lång tid för att ändra attityder och beteenden kring detta, men uppenbarligen så har det ju inte vart tillräckligt. Den 23 januari kommer man nu att ha ett öppet samtal alla nationer för att diskutera det här, säger Markus Sjölén Gustafsson, representant för kuratorskonventets styrelse som är samarbetsorganet för Uppsalas tretton studentnationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.