• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ebba Noland, presstalesperson på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Noland på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall förklarar varför det är platsbrist inom rättspsykiatrin, och vilka konsekvenser det får. Foto: Elsa Sandin

Experten om rättspsykiatrin: ”Platsbrist i hela Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vårdplatser inom rättspsykiatrin i Sverige har minskat över tid. Anledningarna är många. Bland annat handlar det om att antalet vårdplatser inte ökar i samma takt som antalet personer som döms till rättspsykiatrisk vård.

Under 2021 vårdades i Sverige cirka 1 900 patienter i sluten vård genom lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV. Det enligt statistik från Socialstyrelsen.

I Uppsala var antalet patienter under år 2021 totalt 40 stycken.

Presstalesperson Ebba Noland på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall menar att antalet vårdplatser har ökat i Sverige under de senaste åren, men antalet patienter har ökat ännu mer.

– Antalet personer som överlämnas till rättspsykiatrisk vård har ökat, men också antalet dömda till brott överlag i samhället. Det är därför vi är i den här situationen, säger Ebba Noland.

”Påverkar kvalitén”

Ebba Noland menar att överbeläggningar är dåligt för den enskilda patienten, men också för personalen.

– Det påverkar ju vårdkvalitén när det saknas platser, men det ökar även risken för hot och våld mot både patienter och personal.

I klippet: Ebba Noland förklarar varför det är platsbrist inom rättspsykiatrin, och vilka konsekvenser det får.

Det här är rättspsykiatrisk vård

Lagen om rättspsykiatrisk vård, förkortat LRV, innebär att en person har dömts för ett brott, men på grund av att den led av en allvarlig psykisk störning under tiden för brottet så kan personen inte dömas till fängelse. Personen omhändertas därför av rättspsykiatrin.

Rättspsykiatrisk vård är inte tidsbestämd, utan vårdbehovet avgör hur länge vården ska fortsätta.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.