Ett stort utsläpp av tallbeckolja har skett vid Stora Ensos fabrik i Skutskär. Foto: Mats Hedström/SVT

Stort oljeutsläpp i Skutskär – kan ha spridits i havet

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till tisdagen inträffade ett utsläpp av tallbeckolja på Stora Ensos fabrik i Skutskär. De klibbiga klumparna ska även ha läckt från hamnbassängen och först befarade man att oljan flutit ut till havs.

Larmet om läckan kom natten till tisdagen.

– Vi har varit på plats under natten och lagt ut läns. Därefter har vi avvaktat tills det blir ljust nog för att kunna gå upp med drönare och inspektera hur mycket som läckt ut, sa Johan Melin, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst på tisdagsmorgonen.

Läckaget uppstod i en koppling mellan rör, enligt Stora Enso. Varför det skett är däremot fortfarande oklart, men utrustningen ska inspekteras.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på det som hänt och kommer inte spara några resurser på att ta reda på orsaken. Vi sätter in alla åtgärder som behövs för att konsekvenserna för närområdet ska bli så små som det går, säger Henrik Holm, platschef på Stora Enso Skutskärs Bruk.

På onsdagseftermiddagen konstaterar han att läckaget var av det mindre slaget.

– Vi har utrett mängden nu och det handlar om 500 liter. Det är såklart inte bra, men ett mindre läckage i sammanhanget, säger Henrik Holm.

Kustbevakningen rapporterade till Stora Enso under tisdagseftermiddagen att man vid flyginspektioner sett små strimmor i vattnet utanför Skutskärs bruk. Dessa ska analyseras ytterligare. Vid inspektioner med båt vid öarna utmed kusten har ingen tallbeckolja upptäckts.

Vid nya undersökningar under onsdagen har Kustbevakningen inte hittat någon olja i havet.

Har hänt förut

Detta är inte första gången det läcker ut tallbeckolja på Stora Enso. För tre år sedan läckte 7 000-10 000 liter ut, varav en liten del nådde havet. Då krävdes en omfattande saneringsarbete längs med kusten.

Drog ni inga lärdomar av det när det här nu händer igen?

– Frågan är berättigad. Men man kan säga att de två utsläppen är av helt olika karaktär, den gången var det ett dolt utsläpp som pågick under lång tid. Vi gjorde en ordentlig utredning efteråt. Den här gången är det en synlig läcka som kunde stoppas omgående, säger Henrik Holm.

Mer om tallbeckolja

Tallbeckolja är en restprodukt från pappersindustri som kan orsaka irritation i både hud och ögon.

När oljan kommer ut i naturen kan den påverka fågellivet på grund av sin kladdiga konsistens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.