Återkommande allvarliga brister på Akademiska sjukhusets akutmottagning ha lett till att IVO hotar om vite på 20 miljoner kronor. ”En katastrof”, enligt oppositionen. Foto: Pontus Stark/SVT

Politiska styret om hårda kritiken: ”Måste bli attraktivare”

Uppdaterad
Publicerad

För det politiska styret över Akademiska sjukhuset var viteshotet från IVO väntat. Nu ska man försöka bli en attraktivare arbetsgivare för att kunna öka antalet vårdplatser.

– Det är personal som behövs, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Från Socialdemokraternas sida i Region Uppsala, där man sitter i opposition, kräver man att Inspektionens för vård och omsorgs (IVO) kritik mot och krav på åtgärder vid akutmottagningen bland annat följs upp av en kriskommission.

– Jag blev helt bestört, det här är en katastrof. Vi måste nu ha en kriskommission för att öka medvetenheten kring situationen på akuten, säger Vivianne Macdisi (S), oppositionsråd.

Men kravet faller inte i god jord hos Malin Sjöberg Högrell (L).

– Det är helt onödigt. Vi vet varför det gått snett. Vi saknar personal och därför har vi nu luckrat upp vårt anställningsstopp för att hålla vårdplatser öppna, säger hon.

– Vi behöver bli en attraktivare arbetsplats och en satsning på det är att alla medarbetare från årsskiftet får 2 500 kronor i friskvårdsbidrag.

”Friskvård viktigt”

Varför inte lägga de pengarna på höjda löner i stället?

– Därför att friskvård och folkhälsa är oerhört viktigt. Om du inte mår bra orkar du inte jobba.

Hur ska ni har råd att lösa det här när Akademiska sjukhuset redan går omkring en miljard back?

– Mycket handlar om ändrade arbetssätt, då handlar det inte om pengar. Vi måste se till att rätt person är rätt för jobbet, att kunna avlasta sjuksköterskor från administration.

I klippet ovan utvecklar Vivianne Macdisi (S) kritiken och Malin Sjöberg Högrell (L) berättar hur man ska arbeta framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.