• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Malin Hoelstad/TT

Fler ska sitta i karantän för att stoppa muterat virus

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala förbereder sig för en ökning av muterade virus. För att begränsa spridningen kommer regionen uppmana de som träffat smittade att sitta i karantän även om de inte har symptom.

– Det kommer komma en tredje våg. Därför måste vi göra allt vi kan nu för att den ska bli så liten som möjligt, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare.

Den brittiska varianten av coronaviruset är mer smittsam än den svenska och sprids snabbt i flera av landets regioner.

Coronaviruset i Uppsala

För att stoppa spridningen är det viktigt att snabbt upptäcka de som smittats.

För att hinna stoppa smittkedjor måste smittspårningen vara genomförd senast fyra dagar från att personen blivit sjuk. Idag hinner regionen bara med det i drygt hälften av fallen.

Snabbare med ny teknik

ABC Labs i Stockholm, dit Regionens prover skickas, har numera kapacitet att testa virusmutationer och ge svar inom 24 timmar.

När regionen får reda på att en person har den brittiska mutationen kommer smittspårarna själva ringa runt till alla som har exponerats för att säkerställa att alla har fått information om vad de ska göra.

– Det här kan vi såklart inte göra på alla som har covid, det skulle ta för lång tid. Därför är det jätteviktigt med den här nya tekniken, så att vi kan veta vilka vi ska satsa på och använda våra resurser mer effektivt, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarlig läkare på Nära Vård och Hälsa i Uppsala.

Smittspårning

I vanliga fall blir den som är smittad uppringd av en smittspårare. Personen får då göra en lista och själv ringa runt till de som kan ha blivit exponerade. Ett sånt samtal tar i snitt en halvtimme.

Den nya smittspårningen väntas ta ungefär två timmar. Smittspårarna kommer då själva ringa runt till alla som den smittade har varit i kontakt med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet