Endast legitimerade audionomer bör få pröva ut hörapparater, anser Hörselskadades riksförbund (HRF).
– Grundproblemet är att all typ av forskning visar att får man bara en pryl och sätter in den i örat så blir aldrig hörselsituationen riktigt bra, säger organisationens förbundsordförande Mattias Lundekvam, som själv har en hörselnedsättning.
Det är i dag tillåtet för vilka företag som helst att sälja hörapparater i Sverige. Att de just marknadsförs som ”hörapparater” när de är hörselförstärkare är ett stort problem, enligt HRF.
– Många av dem som finns på marknaden är rent av hörselskadliga, vissa förstärker upp till 140 decibel vilket gör att de är rent farliga, säger Mattias Lundekvam.
Vill ändra lagen
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelade nyligen att den godkänner marknadsföring av en ny typ av enklare hörapparat, som användaren själv programmerar och ställer in. Detta utan att ha kontakt med hörselvården och utan utprovning av audionom eller annan medicinsk personal.
De som behöver hörapparat behöver också vägledning om hörselstrategier, kommunikationshjälpmedel, tillgänglighet och arbetsplatsanpassning, enligt Mattias Lundekvam.
– Det viktigaste för en bra anpassning är att det är en audionom involverad i processen.
HRF vill därför att patientsäkerhetslagen skärps så att endast audionomer eller utbildad personal får prova ut hörapparater. Det skulle också höja audionomers ställning, enligt organisationen.
Fakta: Hörselskadade
Ungefär 1,5 miljoner svenskar har en hörselnedsättning som påverkar deras vardag. Av dem har cirka 500 000 personer hörapparater, men ytterligare omkring 250 000–400 000 skulle behöva hörapparater och annan hörselrehabilitering.
Källa: Hörselskadades riksförbund