– Den här tiden på året vill vi köra alla anläggningar för fullt, säger Jan Lundvall, produktionschef Jan Lundvall om turbinfelet som stoppat driften på en generator i kärnkraftverket Forsmark.
Han beskriver det hela som ”inte önskvärt”.
85 procent av kapaciteten
Kärnkraftverket har tre reaktorer (produktionsanläggningar) – Forsmark 1, 2 och 3. Det nuvarande problemet drabbar Forsmark 2 som i nuläget producerar hälften av sin fulla kapacitet.
Totalt kör Forsmark ut ungefär 85 procent av produktionen som är möjlig.
Det var under fredagsnatten som ett jordfelslarm inkom.
– Direkt när larmet kom så påbörjades felsökningen, ganska snart kunde vi konstatera att det var ett verkligt fel, säger Jan Lundvall och fortsätter:
– Man betar sig in, avgränsar områden, och lyckas senare under veckan konstatera att problemet finns inuti generatorn.
”Vet inte vad som orsakat”
Den senaste veckans driftstörning är dock den andra på kort tid på kärnkraftverket. Senast i slutet av november var det stopp i Forsmark 3. Då handlade det om ett fel på reläskyddet. Enligt Lundvall har det nuvarande felet ingen koppling till det.
Nu jobbar man alltså på för fullt för att hitta vad exakt det är som skett i Forsmark 2.
– Vi vet inte riktigt än vad som har orsakat det här jordfelet, så vi kan inte säga så mycket om åtgärderna ännu, säger Jan Lundvall.
Arbetet på generatorn uppskattas pågå till 24 januari.
– Det är den bästa uppskattning vi kan göra i dagsläget och det är en uppskattning och en prognos som vi tror på, säger Anna Ek, stf presschef på Forsmark.
Så påverkas du av stoppet
Räkna med att elpriset rusar upp emot 1,50 kronor/kWh framåt helgen. Detta dels på grund av den rådande köldsmockan, men också på grund av att Forsmark 2 går på halvfart.
Utöver detta kan vindkraftsparker i norr även få isproblem på snurrorna.
Vad som händer med priset resten av vintern och våren är avhängigt vädret. Långtidsprognosen pekar i nuläget på en ganska kall januari.
Läs mer här: Kylan lyfter elpriset – stopp i Forsmark bidrar