Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hemförlossningen kan påverka både barn och kvinna” – Maria Jonsson, överläkare, om riskerna med att inte föda på sjukhus. Foto: David Rydell/SVT

Överläkarens kritik mot gratis hemförlossningar: ”Finns flera risker”

Publicerad

Flera risker för både kvinna och barn, låg tillförlitlighet när det gäller forskning och barnmorskor som skulle göra mer nytta inom den redan befintliga förlossningsvården.

Maria Jonsson, överläkare, är kritisk till Region Uppsalas beslut att erbjuda gratis hemförlossningar för vissa kvinnor.

Region Uppsala siktar på att från 2026 bekosta hemförlossningar för vissa omföderskor. Beslutet har mött skarp kritik från såväl den politiska oppositionen såväl som läkare och barnmorskor som överklagat beslutet och kallat det för olagligt.

Även Maria Jonsson, överläkare inom kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset samt professor på Uppsala universitet, ser stora risker med beslutet.

– Forskningen som finns kring hemförlossningar baserar sig på studier som har låg tillförlitlighet. Vid stora sammanslagna studier kan man inte säga att det är större risk för omföderskor om man föder hemma jämfört med på sjukhus.

Risker vid hemförlossning

Utöver det finns det även flera risker. Både för kvinna och barn.

– Kvinnan kan få behov av smärtlindring och det kommer att vara väldigt begränsat i hemmet. Man kan även få en stor blödning, en allvarligare bristning eller att det uppstår något akut vid födsel, säger Maria Jonsson.

Behovet: Fler behöriga barnmorskor

Beslutet skulle kräva att fler barnmorskor anställs för att kunna vara två på plats vid varje hemförlossning, enligt Maria Jonsson. Det i sig är hon inte emot men menar att de skulle göra bättre nytta inom den redan befintliga förlossningsvården.

– Vi har inte ens de barnmorskor som vi har behov av här på förlossningen, säger Maria Jonsson.

I klippet: ”Förstår att kvinnor kan känna sig otrygga och osäkra” – Maria Jonsson om riskerna med att inte föda på sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.