Pappor vill känna sig mer delaktiga under graviditeten

Uppdaterad
Publicerad

Många blivande pappor upplever att de glöms bort under graviditeten. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.

Föräldrar vill att pappor ska vara mer delaktiga under graviditeten och att mödrahälsovården ska inkludera papporna mer än vad som görs i dag. Det är några av de slutsatser som görs i den avhandling som Margareta Widarsson, barnmorska och doktorand vid Centrum för klinisk forskning i Västerås och vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, nyligen lade fram.

– Jag blev verkligen förvånad när jag gjorde min första studie och såg att det verkligen var så här. När första pappan sa att han kände sig utanför tänkte jag, vilken otur han hade. Men senare märkte jag när jag pratade med föräldrar i grupp och pappo att det är faktiskt så här pappor beskriver sin delaktighet, säger Margareta Widarsson.

Inte ikluderad tillräckligt

Olle Lindbom blev för knappt fya månader sedan pappa till Tage. Och han känner igen sig i den bild som den nya forskningen visar, att mödrahälsovården bör bli bättre på att även inkludera pappor under graviditeten.

– Det är inte en aktiv exkludering, men visst är det så att man inte är inkluderad på det sättet som man borde bli, säger pappan Olle Lindbom.

Borde få frågan

Ett av folkhälsomålen i Sverige är att stödja föräldrar i föräldrarskapet. I Sverige erbjuds föräldrarstöd bland annat genom mödra- och baravårdscentraler. Även om Olle Lindbom inte kände att han behövde något speciellt stöd, är han förvånad att han inte ens fick frågan.

– Det var väl inte så att jag hade något behov av något stöd och givetvis har pappan inte de fysiska besvären som mamman har, men man borde fråga pappan hur han mår också, säger Olle Lindbom.

Kvinnan i fokus

På Årsta vårdcentral arbetar barnmorskan Ragnhild Cnattingius. Hon har flera års erfarenhet av att ge stöd till blivande föräldrar och håller inte riktigt med om att papporna skulle glömmas bort.

– Vårt uppdrag är ju att fokusera på kvinnan, de är ju hon som är gravid och kan få komplikationer. Sen är det ju så att vår tid är begränsad, men vi kan alltid bli bättre, säger barnmorskan Ragnhild Cnattingius.

Mer resurser

Forskaren Margareta Widarsson är väl medveten om att barnmorskorna har ont om tid och många patienter, men hon tror att mer tid skulle kunna leda till en förändring.

– Personalen gör ett fantastiskt jobb behöver få mera tid, om vi tycker att det här är viktigt. De kan göra en viktig insats här, säger hon.

Uppsalaforskaren Margareta Widorssons avhandling som bygger på fem delstudier, där två av studierna baseras på intervjuer från regeringens uppdrag för föräldrarstöd i Sveriige 2008. Och de andra tre studierna baserar på enkäter från ett projekt genomfört i norra Västmanland fram till också det 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.