Tar ett grepp om bedrägeribrott. Under en dag kommer polisen i Uppsala att jobba igenom 200 ärenden där det som återstår är att förhöra misstänkta personer. Insatsen går under namnet Strålkastaren. Jonas Eronen är presstalesperson vid Uppsalapolisen. Foto: SVT

Omfattande bedrägeriinsats i dag – 200 utredningar och tillslag

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bedrägerier har ökat stadigt de senaste tio åren och lockar allt fler kriminella. Nu slår polisen tillbaka och genomför i dag en omfattande nationell bedrägeriinsats.

– Polisregion Mitt kommer att arbeta med aktiva bedrägeriärenden i regionen och tanken är att vi ska slutföra så många ärenden som möjligt, säger Jonas Eronen som är presstalesperson vid Uppsalapolisen.

I polisregion Mitt handlar det om cirka 600 ärenden och i polisområde Uppsala cirka 200. Man har för dagen flyttat runt resurser för att helhjärtat kunna fokusera på de utredningar som nu ligger i fokus. Samtidigt väntas flera förhör hållas under dagen, samt så väntas polisen jobba uppsökande i de fall där misstänkta inte infinner sig hos polisen.

Insatsen går under namnet Strålkastare och att polisen arbetar tillsammans, samtidigt över hela landet, ska förhoppningsvis avslöja misstänkta bedragares mönster.

– Bedrägerier drabbar både privatpersoner och välfärdssystemen vilket medför enorma kostnader för samhället, säger Jonas Eronen.

Klippet: Så funkar operation Strålkastaren

Så skyddar du dig mot bedrägerier

• Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.

• Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl och sms utan att vara säker på vem som är avsändare.

• Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter, bankkontonummer eller annan viktig information.

• Logga aldrig in på annans begäran med exempelvis bank-id.

• Skicka inga pengar i förskott.

• Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.