Polisen varnar för nya fat-scootern: ”Höga krav för att få köra”

Uppdaterad
Publicerad

Först kom elsparkcyklarna. Nu är ”fat-scootern” här, en mycket tyngre och kraftfullare maskin – som kan utgöra en trafikfara.

De har dykt upp på flera håll i Uppsala den senaste tiden, mopedliknande fordon med små och breda däck som går att köra i upp till 40 kilometer i timmen.

Polisen går ut och varnar för den så kallade fatscootern, då en förare nyligen stoppades berusad och en annan körde utan hjälm på en cykelbana.

– Många vet inte vad som gäller för de här fordonen. Man får aldrig köra dem på cykelbanor, till exempel, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Höga krav för att få köra

Och för att få köra en fat-scooter på allmän väg krävs att den är registrerad, besiktigad och att den är utrustad på rätt sätt.

– Den ska till exempel ha lyktor och ringklocka. Om inte de här kraven är uppfyllda får den bara köras inom inhägnat område, säger Lisa Sannervik.

Dessutom krävs så kallat AM-körkort, ett likadant som behövs för att få köra EU-moped.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.