Polisens kalsongfynd: Hittade över 40 000 kronor i kontanter

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en fordonskontroll i Uppsala misstänktes en person för ringa narkotikabrott. Vid visitation uppstod ytterligare en misstanke – i mannens kalsonger hittades över 44 000 kronor i kontanter.

Efter fyndet misstänktes mannen initialt för penningtvättbrott. Detta då personen inte haft någon taxerad inkomst sedan år 2019.

– En förenklad finansiell utredning genomfördes sedan där vi tittade på personen, livssituationen, förekomst hos polisen, skulder samt andra uppgifter från bland annat förhör, säger Tarek Fredj, polisassistent.

Förundersökningen gällande penningtvättbrott kom däremot att läggas ned. Detta då den med självklarhet inte kunde leda till åtal, enligt polisen.

Polisen behåller kontanterna

Kontanterna, samt en jacka togs däremot i beslag och en förundersökning om självständigt förverkande fortgår. Det här enligt den nya förverkandelagstiftningen som trädde i kraft den åttonde november 2024.

Tidigare har det krävts misstanke om brott för att polisen ska ha rätt att beslagta föremål. Nu räcker det med att polisen har misstanke om ett en persons tillgångar inte står i proportion till dess inkomst.

Enligt polisen fungerar den nya lagen som ett verktyg som bland annat kan användas för att minska rekryteringen av unga till kriminella gäng.

– Eftersom lagen kan tillämpas på icke-straffmyndiga personer kan vi beslagta exempelvis kontanter och kläder från unga individer. Vår förhoppning är att vi på så sätt kan minska rekryteringen av unga, säger Tarek Fredj.

Flera pågående utredningar

I Uppsala utreder man, utöver kalsongfyndet, två andra ärenden varav man i det ena har beslagtagit 83 500 kronor.

– Det är en ny lagstiftning och utöver de två fallen tittar vi självklart på flera ärenden där denna lagstiftning kan bli aktuell, säger Tarek Fredj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.