Efter larm om misstänkt explosivt föremål – polisen tillbaka i lokalerna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen beslutade på torsdagsförmiddagen att utrymma polishuset i Enköping, detta efter misstanke om att det kunde finnas ett explosivt föremål i lokalerna. Efter att Nationella bombskyddet undersökt föremålet kunde polisen och andra verksamheter i fastigheten jobba som vanligt igen.

Det var i samband med en husrannsakan på en adress i Enköping det gångna dygnet som polisen förde med sig ett föremål som efter grundligare undersökning bedömdes kunna vara explosivt. Efter det togs beslutet om att utrymma lokalerna.

– Vi kan inte chansa i ett sådant här läge, sa Jonas Eronen, presstalesperson vid region mitt tidigare under torsdagen.

Flera verksamheter

Polisen uppgav att hela fastigheten som polishuset ligger i utrymdes. Förutom polisstationen där det arbetar mellan 40 och 50 personer finns även en vårdcentral och ytterligare verksamheter i byggnaden.

Men hur kommer det sig att polisen gått iväg med ett föremål som kan vara explosivt?

– Polisen som beslagtog det här föremålet visste inte att det var det när man gjorde husrannsakan. Om man man fattat misstankar på plats hade man spärrat av området där.

Vittnet: ”Personal och patienter kom ut”

Ett vittne som arbetar i närheten av polishuset berättade vid 11.30-tiden att byggnaden var avspärrad.

– För en timme ungefär stoppade de alla som skulle in på vårdcentralen och all personal och patienter kom ut. De står inte kvar utanför nu, de har gått härifrån. Men jag har ingen aning om vart, berättade personen, som vill vara anonym.

Fadi Ilo, som driver ett café i närheten av polishuset, kände ingen oro men väntade på mer information.

– Vi är många som undrar varför vårdcentralen och allt det andra är stängt, polisen får inte säga något till oss. Men annars är allt är som vanligt, trafiken här utanför kan köra som vanligt, sa han.

Ofarligt föremål

Vid 12.30 beslutades att utrymningen kunde avslutas och personalen kunde återgå. Detta efter att Nationella bombskyddet gjort bedömningen att det rör sig om ett ofarligt föremål.

– Det här avbrottet påverkade dem som kommit för att ansöka om pass, och de får nu nya tider. En del förhör har också fått ställas in, säger Jonas Eronen.

Enligt Jonas Eronen är det ovanligt att polisen tvingas utrymma på grund av att föremål misstänks vara farliga.

– Men man ska komma ihåg att polisen gör massor av husrannsakningar och behandlar mängder med föremål. Ibland så kan sådant här inträffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.