I maj väntas kommunen debattera och besluta om stadsdelsindelningen. Therez Almerfors (M) är kritisk till flera saker, medan Erik Pelling (S) har varit med och tagit fram förslaget. Foto: Erik Leijonhufvud/Uppsala kommun

Så föreslås Uppsalas framtida stadsdelar heta – men oenighet råder

Uppdaterad
Publicerad

Var ska gränsen gå mellan Nyby och Gamla Uppsala? Och kan man slå ihop stadsdelar med varandra? Politikerna i Uppsala är inte överens i frågan som varit på tapeten sedan 2016. Snart ska den avgöras i kommunfullmäktige.

Värna gamla namn, anpassning till Statistiska centralbyrån och mer medborgarinflytande. Det är några diskussionspunkter som väntas komma upp när kommunfullmäktige ska besluta om Uppsalas stadsdelsindelning.

Man får gå tillbaka till 1982 för att hitta datumet när Uppsala kommun senast tog beslut om stadsdelarnas namn. Sedan dess har både Bärbyleden och Rosendal tillkommit. Och Uppsala har vuxit med nästan 100 000 invånare.

Minoritetsstyret, med stöd av Vänsterpartiet, har tagit fram förslaget som ska upp på dagordningen vid nästa sammanträde i maj.

– Det här med namn är känsligt. Vi tar inte bort några historiska namn utan de kommer vara kvar, men vi kommer att se till att statistiska områden synkar med stadsdelarna, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Så ser förslaget på stadsdelsindelning ut. Foto: Uppsala kommun

Vilken framtida stadsdel bor du i?

Förslaget har mött kritik från delar av oppositionen, som bland annat anser att man inte ska slå samman stadsdelar.

– Vi tycker även att man inte har tagit hänsyn till hävdvunna ortnamn som finns och som har ett väldigt starkt stöd i kulturminneslagen, säger moderata kommunalrådet Therez Almerfors.

Här kan du själv klicka runt på kommunens karta med förslag till nya stadsdelnamn – och kolla vilken stadsdel som du i framtiden kommer bo i. De nya föreslagna namnen är gröna. Förslaget väntas klubbas i maj.

I klippet ovan berättar politikerna mer om sin syn på stadsdelsindelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.