Sigtunabor reagerar på chockbesked: ”Kanske inte kan bo kvar”

Uppdaterad
Publicerad

SAS blöder och måste spara miljarder. Enligt bolaget ska det inte främst ske genom att säga upp personal, men om det blir uppsägningar drabbas Sigtuna direkt.

– Arlanda och SAS är vårt ”bruket”, säger Mathias Forsberg, näringslivschef i Sigtuna kommun.

SAS drabbades liksom andra flygbolag exceptionellt hårt av pandemin, när flygtrafiken krympte dramatiskt. På tisdagen kom beskedet att bolaget ska spara sig ur krisen. De årliga kostnaderna ska sänkas med 7,5 miljarder.

Om det blir uppsägningar, och i så fall hur omfattande, är inte känt. SAS säger till SVT Sigtuna att det inte ska bli någon lokal påverkan. Kan bolaget ändå inte undvika uppsägningar i år eller kommande år är Sigtuna särskilt sårbart.

– Är det så får det viss påverkan. Vi vet ju att en hel del SAS-anställda bor lokalt, säger Mathias Forsberg, Sigtuna kommuns näringslivschef.

Sparbetinget känt

På gatorna i den gamla trähusbebyggelsen i Sigtuna var kunskapen om sparbetinget redan allmänt spridd.

– För oss kan det innebära mindre kunder. Och därmed mindre pengar till verket, säger Åse Södersved, flygledare i tornet på Arlanda och anställd vid Luftfartsstyrelsen.

Klippet: Hör fler reaktioner på beskedet från SAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.