Prinsen tipsade Uppsalaelever om egenföretagande

Uppdaterad
Publicerad

Hur undviker man nybörjarmisstag som egenföretagare och vad är egentligen framgång? Det var några av sakerna som Prins Daniel pratade om under sitt besök på Katedralsskolan i Uppsala idag.

Det är den Kungliga Ingenjörsakademin IVA:s projekt Prins Daniels fellowship som står bakom besöket. Projektet syftar till att stimulera unga att starta eget företag.

– Mina tips är att skaffa någon form av mentor som har gjort någon form av entreprenörsresa tidigare så att man kan slippa några av de misstag som man annars kommer att göra, säger prins Daniel.

Vad är den bästa frågan du har fått från elever idag?

Vad är framgång kan man tycka var en relevant fråga här idag. Mitt svar handlade om att man ska vara lycklig och trivas med det man gör.

Besöket uppskattades av flera elever.

– Det är inte ofta det kommer kungligheter eller entreprenörer hit. Det har varit väldigt spännande och det är kul att vår skola får vara med om något så roligt, säger Johanna Örtenhed Velthoen.

Attityden har förändrats

Förutom prins Daniel fanns flera andra inspiratörer på plats för att svara på frågor och berätta om eget företagande. Bland annat Skypes grundare Niklas Zennström och Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski. Och attityden till att starta företag har förändrats menar Sebastian.

– När vi gick här på Katedral var ju ordet entreprenör förknippat med någon snubbe som höll på med bygg. Att starta företag fanns inte som idé i vår värld, säger Sebastian Siemiatkowski.

Bra tips

Enligt eleverna bjöds det på flera värdefulla tips.

– Att man inte ska vara rädd för att försöka, Johanna Örtenhed Velthoen.

– Att aldrig ge upp även om man har en motgång, säger eleven Ahmed Mahmoud.

Prins Daniel berättar också att han tycker om Uppsala och att han både gått på bandyfinal och firat Valborg i staden. Prins Daniel med sin projektgrupp besökte även Uppsala Universitet vilket av en slump sammanföll med universitetets födelsedag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.