Interiör av kärnkraftsanläggningen Forsmark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör miljöjuristen från Svafo och inspektören på Strålsäkerhetsmyndigheten berätta om hur avfallet ska hanteras och finansieras. Foto: TT

Radioaktivt avfall förvaras felaktigt vid Forsmark – oklart vem som ska betala

Uppdaterad
Publicerad

Radioaktivt avfall från perioden 1980-2001 har förvarats i Forsmarks slutförvar för kortlivat avfall. Nu beordrar Strålsäkerhetsmyndigheten sju företag att flytta avfallet efter att brister i förvaringen uppdagats. Det är dock oklart vem som ska betala för omflyttningen.

Det radioaktiva avfallet är långlivat men förvaras i ett slutförvar för kortlivat avfall. Redan 2012 gjordes undersökningar av avfall som inte lagts i slutförvar, och då stämde inte dokumentationen överens med innehållet.

– Det finns flera osäkerheter om det kan innehålla vätskor av andra kemiska och biologiska material som inte är tillåtna i slutförvaret, säger Jenny Zettersten, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, till TT.

Inte beredd att finansiera

Svafo är ett av sju företag som Strålsäkerhetsmyndigheten menar har ansvar för att se till att avfallet hanteras och förvaras korrekt.

Enligt Marie-Louise Olvstam, miljöjurist på Svafo, består en majoritet av avfallet – som innehåller radium – av kikarsikten från Försvarsmakten. Hon menar därför att förflyttningen av avfallet bör finansieras av staten. Uppskattningsvis handlar det om cirka 400 000 kikarsikten, enligt Marie-Louise Olvstam.

AB Svafo, Barsebäck Kraft AB, Ringhals AB, Forsmarks kraftgrupp, OKG AB, Studsvik Nuclear AB och Cyclife Sweden AB är de sju företag som har skickat avfall till slutförvaret för trettio år sedan.

– Vi anser inte att vi har ett ansvar för detta återtag, däremot så har vi erbjudit att ta emot och hjälpa till med återtaget. Vi har kompetensen, anläggningarna och resurserna för att kunna göra det här jobbet – men vi är inte beredda att finansiera det, säger Marie-Louise Olvstam.

Behandlas av departement

I dagsläget är det oklart hur mycket flytten kommer att kosta. Frågan behandlas nu av klimat- och näringslivsdepartementet.

– För några år sedan gjorde vi på Strålsäkerhetsmyndigheten en utredning av vem som är ansvarig för historiskt avfall och då kom vi fram till att det är motiverat att staten ska bidra till att omhänderta det här avfallet, säger Jenny Zettersten.

I klippet: Hör Svafo:s miljöjurist berätta om varför Svafo anser att staten borde bekosta flytten av avfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.