Kvinna med långt blont hår i rosa tröja står i kök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenten Rebecca Ehlin Nordh ger sina bästa vardagstips på svinnsmart mat och om hur du kan förvara den. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Rebecca, 21, lever svinnsmart: ”Pasta pesto och fryst kaffe”

Uppdaterad
Publicerad

Studenten Rebecca Ehlin Nordh engagerar sig i ett Uppsalaprojekt i syfte att minska matsvinn. I sin egen vardag försöker hon alltid slänga så lite mat som möjligt.

– Det är viktigt att jobba in det i sitt vardagliga beteende, säger hon.

Svenskar slänger i genomsnitt 117 kilo livsmedelsavfall per person om året, det visar Naturvårdsverkets rapport från 2024.

När det gäller bröd och bakverk ligger siffran på 180 000 ton totalt bland befolkningen per år, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Rebecca Ehlin Nordh, 21, är student i Uppsala och gick för ett år sedan med i den lokala organisationen Bruised Food Club som bland annat håller i workshops för att få Uppsalabor att slänga mindre mat.

”Det mesta går att rädda”

För henne är det även viktigt att minska sitt matsvinn personligen.

– Det är en fördel både för miljön och plånboken. Det mesta går att rädda eller frysa, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att jobba in det i sitt vardagliga beteende. Att man tänker på vad man redan har hemma i kylen och i skafferiet. Man kan göra olika varianter på grytor och pasta till exempel.

En återkommande rätt i Rebeccas vardag är pasta pesto.

– Men även quesadillas och grytor. Det är sånt man kan ha olika ingredienser i av det som finns kvar i kylen.

I klippet: Här är Rebeccas bästa svin(n)smarta-tips

Tre Svinn-tips från Bruised food club

  • Frys vätskor som blir över, till exempel kaffeslattar, kokosmjölk, ägg, grädde eller apelsinjuice.
  • Använd gammalt bröd till rätter såsom french toast, soppor och grytor. Eller fukta det under rinnande vatten och baka det i ugnen på 180°C.
  • Förvara inte lök och potatis tillsammans. Lök och potatis avger fukt och gaser som kan få livsmedlen att ruttna snabbare. Lök trivs bäst i torr och luftig miljö – potatis på en sval och mörk plats.

Källa: Bruised food club

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.