Svenskar slänger i genomsnitt 117 kilo livsmedelsavfall per person om året, det visar Naturvårdsverkets rapport från 2024.
När det gäller bröd och bakverk ligger siffran på 180 000 ton totalt bland befolkningen per år, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Rebecca Ehlin Nordh, 21, är student i Uppsala och gick för ett år sedan med i den lokala organisationen Bruised Food Club som bland annat håller i workshops för att få Uppsalabor att slänga mindre mat.
”Det mesta går att rädda”
För henne är det även viktigt att minska sitt matsvinn personligen.
– Det är en fördel både för miljön och plånboken. Det mesta går att rädda eller frysa, säger hon och fortsätter:
– Det är viktigt att jobba in det i sitt vardagliga beteende. Att man tänker på vad man redan har hemma i kylen och i skafferiet. Man kan göra olika varianter på grytor och pasta till exempel.
En återkommande rätt i Rebeccas vardag är pasta pesto.
– Men även quesadillas och grytor. Det är sånt man kan ha olika ingredienser i av det som finns kvar i kylen.
I klippet: Här är Rebeccas bästa svin(n)smarta-tips
Tre Svinn-tips från Bruised food club
- Frys vätskor som blir över, till exempel kaffeslattar, kokosmjölk, ägg, grädde eller apelsinjuice.
- Använd gammalt bröd till rätter såsom french toast, soppor och grytor. Eller fukta det under rinnande vatten och baka det i ugnen på 180°C.
- Förvara inte lök och potatis tillsammans. Lök och potatis avger fukt och gaser som kan få livsmedlen att ruttna snabbare. Lök trivs bäst i torr och luftig miljö – potatis på en sval och mörk plats.
Källa: Bruised food club