Refugees Welcome fortsätter engagera

Uppdaterad
Publicerad

Vid första manifestationen i september 2015 dök fler än 5 000 Uppsalabor upp för att välkomna nyanlända.

Nu har Refugees Welcome Uppsala blivit en ”riktig” förening, med volontärverksamhet på evakueringsboenden.

– Jag är otroligt glad att vi har bildat en ideell förening och på det sättet fortsätter att arbeta för ett bra mottagande av flyktingar som kommer till Uppsala, säger Jeannette Escanilla, ordförande i nybildade RWU.

När strömmen av flyktingar var som störst till Sverige lades en uppmaning ut i sociala medier om att Uppsalaborna skulle komma och manifestera och välkomna de nyanlända till stan.

Uppsalaborna hörde – och kom. Över 5 000 uppsalabor slöt upp den 8 september till Refugees Welcome Uppsalas manifestation.

Sedan dess har arbetet fortsatt, och i förra veckan bildades en formell, ideell förening. Det första konstituerande årsmötet valde en av initiativtagarna Jeannette Escanilla till ordförande.

”Bra mottagande för flyktingar”

– Jag är otroligt glad att vi har bildat en ideell förening och på det sättet fortsätter att arbeta för ett bra mottagande av flyktingar som kommer till Uppsala, säger Jeannette Escanilla.

Ett 1000-tal personer har varit engagerade, mer eller mindre, sedan starten.

– Nu gör vi en omstart med föreningen, och hoppas att så många som möjligt vill vara med och starta upp med oss. Man kan bli medlem eller volontär, men man behöver inte bli medlem för att vara volontär, säger Jeannette Escanilla.

Säkerhetskontroll av volontärer

Även om alla välkomnas så kommer man att i början att vara försiktig när det gäller att engagera volontärer.

– Ja, av säkerhetsskäl så måste vi göra någon form av bakgrundskontroll. Det rör sig i många fall om sköra människor som har kommit hit och inte känner till så mycket om Sverige och vårt samhälle. Det måste bli rätt.

I dag har Refugees Welcome Uppsala (RWU) startat upp en volontärverksamhet med bland annat barnaktiviteter och svenskundervisning för flyktingar placerade på evakueringsboendet på GUC.

– Vi började med svenskundervisning för de vuxna. Samtidigt hade vi aktiviteter för barnen. Det är viktigt att föräldrarna kommer ifrån och får chansen att plugga svenska, säger Jeannette Escanilla.

Avskalade lokaler på GUC

Enligt Escanilla så finns det mycket att göra på boendet vid GUC.

– Det är väldigt ... avskalat. Migrationsverket och kommunen har ju ansvar för lokalerna, men det finns inte så mycket för barnen här. Allt behövs, från pennor till bollar, och vi hoppas att Uppsalaborna kan hjälpa till, säger Jeannette Escanilla.

Föreningen är så pass nystartad så att man varken har hemsida eller telfon.

– Vi kommer att ordna det inom kort, men så länge finns vi på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.