Hör äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) om regeringens nya förslag om att kommuner ska vara skyldiga att begära utdrag ur brottsregistret när personal ska anställas inom äldreomsorgen. Samma regler som i dag gäller för förskola och skola ska gälla för äldreomsorgen från nästa sommar, hoppas regeringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) om regeringens nya förslag om att kommuner ska vara skyldiga att begära utdrag ur brottsregistret när personal ska anställas inom äldreomsorgen. Foto: Makan Rahmati/SVT

Efter skandalen i hemtjänsten i Uppsala – regeringen föreslår bakgrundskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmen om sexuella övergrepp av anställda inom hemtjänsten i Uppsala kommun, så föreslår nu regeringen obligatoriska bakgrundskontroller inom äldreomsorgen.

– Jag tycket att det är bra. Det är viktigt att det kommer på plats och att det kommer snart, säger Tobias Smedberg (V), ordförande i äldrenämnden i Uppsala kommun.

I dag meddelade regeringen att kommuner ska vara skyldiga att göra ett utdrag ur brottsregistret vid anställningar inom äldreomsorgen.

– Så att ingen kan anställas inom äldreomsorgen utan att ha uppvisat ett utdrag i brottsregistret, säger Anna Tenje (M) Äldre- och socialförsäkringsminister.

Regeringen vill att samma regler ska gälla som inom förskola och skola idag.

– Vi hoppas ha en ny lagstiftning redan nästa sommar, säger Anna Tenje.

Uppsalapolitikern vill ha mer

Uppsalapolitikern Tobias Smedberg är nöjd med förslaget, men hoppas på ett tillägg.

– Jag hoppas att vi också kommer att få möjlighet att begära ut utdrag när det gäller redan anställd personal, säger Tobias Smedberg.

Uppsala kommun har redan under hösten infört att all ny personal måste visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.

– Vi har sett att det här rättsläget är osäkert. Med anledning av det som hänt i Uppsala, så har vi valt att föregå lagstiftningen, säger Tobias Smedberg.

Vanligare med kriminalitet

Han menar att det är viktigt att det införs en ny lagstiftning, eftersom det blir allt vanligare med kriminalitet i välfärden.

– Vi vet att det finns personer som söker sig till välfärden som inte hör hemma där. Det är uppenbart att den har blivit måltavla för olika brottsliga intressen, säger han.

Tobias Smedberg menar att även om det finns risk att människor med ett fläckfritt förflutet kan komma att känna sig misstänkliggjorda, så är vikten att skydda brukare högre.

– Att vi begär ett utdrag betyder inte att vi stänger dörren helt för människor som har en prick i registret, man måste göra en personlig bedömning om det finns risk för verksamheten eller inte, säger han.

Anställd fick fortsätta besöka 84-åring trots larm

Regeringens förslag kommer efter UNT:s avslöjande om att två äldre kvinnor som har hemtjänst genom Uppsala kommun ska ha utsatts för sexuella övergrepp av anställda.

En av de drabbade, en 84-årig kvinna, har berättat för tidningen hur hon våldtogs av en anställd tidigare i våras. Trots larm till kommunen, om att mannen bland annat ska ha blottat sig och betett sig obehagligt, fick han fortsätta besöka henne i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.