En man i grå kostym och vit skjorta sitter vid ett bord under ett möte, med en annan person delvis synlig till höger. Det finns stora fönster i bakgrunden som släpper in naturligt ljus i rummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefsläkaren Johan Lugnegård på dagens presskonferens. ”Det är klart att kvinnorna var bestörta när vi informerade dem.” Foto: David Rydell/SVT

33 kvinnor har felaktigt fått livmodern bortopererad på Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Under 2023 och 2024 har 33 kvinnor felaktigt fått sin livmoder bortopererad på Akademiska sjukhuset.

– Vi beklagar djupt det som hänt, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

De 33 kvinnorna – i åldrarna 38 till 85 år – har efter provtagning fått besked om cellförändringar – ett förstadie till livmodercancer, och rekommenderades till operation.

Men diagnoserna var fel – och kvinnorna hade inte behövt operera bort sina livmödrar.

Livmödrar opererades bort i onödan

– Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger Johan Lugnegård i ett pressmeddelande.

Enligt Johan Lugnegård ska kvinnorna ha fått frågan om de planerade att bli gravida, men samtliga ska ha svarat nej på frågan.

Ministern: ”Fruktansvärd nyhet”

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kallar det hela för en ”fruktansvärd nyhet”.

”Akademiska sjukhuset säger att de har brustit i kvalitetssäkringen av sin vård. Det är bra att Akademiska sjukhuset ser allvarligt på händelsen och vidtar nödvändiga åtgärder för att både gå till botten med vad som hänt, och säkerställa att det inte sker igen”, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter Uppsala.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen inkluderar en person som står framför ett fönster, med en namnskylt synlig på deras kläder. Den högra sektionen visar byggnaden med skyltar för ”Akademiska sjukhuset”, inklusive en blå korssymbol.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården om händelsen där 33 kvinnor felaktigt fått sina livmödrar bortopererade. Foto: SVT

Ska Lex Maria-anmäla

Akademiska kommer efter händelsen att följa upp prover som tagits tidigare än den aktuella perioden för att säkerställa att fler liknande fall inte inträffat, och kommer även att göra en Lex Maria-anmälan efter händelsen.

– Vi förstår att det här väcker en oro inte bara hos de drabbade patienterna, utan även hos andra som fått en EIN-diagnos och undrar om samma sak kan ha hänt dom, säger Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Akademiska, i ett pressmeddelande.

Har vidtagit åtgärder

Enligt sjukhuset har man nu vidtagit åtgärder för att se till att liknande fel inte ska kunna uppstå igen. Bland annat har sjukhuset säkerställt sin medverkan i ett nationellt nätverk där patologer från hela landet ska kunna bedöma provsvar för att få en enhetlig bedömning.

Det senaste året har minst två liknande händelser där friska kvinnor fått livmodern bortopererade i onödan inträffat runtom i landet, en i Skaraborg och i Blekinge.

Vet du mer eller är du drabbad? Kontakta oss gärna på uppsala@svt.se. Du har alltid rätt till källskydd och har möjlighet att vara anonym

Akademiska öppnar särskild patienttelefon

Kvinnosjukvården kommer fram till den 25 oktober att bemanna en särskild telefon för patienter som har frågor med anledning av det inträffade. Telefonen nås via Region Uppsalas växel, tel 018-611 00 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livmödrar opererades bort i onödan

Mer i ämnet