På söndagen skrivs höstens högskoleprov. En av de 62 000 personer som anmält sig är Uppsalabon Hannah Fernberg. Hon jobbar som undersköterska, men vill utbilda sig till sjuksköterska. Hon behöver lyckas på högskoleprovet, något som hon är väldigt nervös kring.
– Det är en stress ifall jag kommer hinna klart. Som provet funkar är det viktigt att passa tiden för alla delar, annars kommer man inte hinna med, säger hon.
Efter sin adhd-diagnos har hon förstått hur pass viktiga rätt anpassningar är. Hon hade önskat att få mer tid på sig för att skriva provet, men det kommer hon inte få. Enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) som ansvarar för högskoleprovet har bara personer med dyslexi och synskada rätt till utökad provtid.
Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom adhd och autism kan få sitta enskilt, men trots att förlängd provtid är en vanlig anpassning i gymnasiet och högskola, är det inte tillåtet vid högskoleprovet.
– Vi har i uppgift att se till att det blir en jämlik behandling, därför behöver vi göra en samlad bedömning, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.
I klippet: Hannah Fernberg förklarar hur det känns att skriva prov när man har adhd – och hur förlängd provtid kan hjälpa.