Hannah Fernberg sitter på en soffa i ett rum med mjukt ljus som strömmar in genom ett fönster. Rummet har en avslappnad atmosfär med en grå soffa och två fylliga, rosa kuddar. I hörnet syns en växt på fönsterbrädan. En pläd ligger slängd över soffan, vilket förstärker den hemtrevliga känslan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är som att du får jättegärna ha adhd, men inte hos oss”, säger Hannah Fernberg om de anpassningar som erbjuds vid högskoleprovet. Foto: Laura Leskinen/SVT

Trots adhd – Hannah får inte mer tid på högskoleprovet: ”Larvigt”

Uppdaterad
Publicerad

När Hannah Fernberg, 25, fick sin adhd-diagnos hade hon redan blivit klar med gymnasiet. Nu behöver hon skriva högskoleprovet för att kunna komma in på sjuksköterskeprogrammet.

När hon läste om anpassningarna hon kan få blev hon förvånad.

På söndagen skrivs höstens högskoleprov. En av de 62 000 personer som anmält sig är Uppsalabon Hannah Fernberg. Hon jobbar som undersköterska, men vill utbilda sig till sjuksköterska. Hon behöver lyckas på högskoleprovet, något som hon är väldigt nervös kring.

– Det är en stress ifall jag kommer hinna klart. Som provet funkar är det viktigt att passa tiden för alla delar, annars kommer man inte hinna med, säger hon.

Efter sin adhd-diagnos har hon förstått hur pass viktiga rätt anpassningar är. Hon hade önskat att få mer tid på sig för att skriva provet, men det kommer hon inte få. Enligt Universitets- och högskolerådet (UHR) som ansvarar för högskoleprovet har bara personer med dyslexi och synskada rätt till utökad provtid.

Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom adhd och autism kan få sitta enskilt, men trots att förlängd provtid är en vanlig anpassning i gymnasiet och högskola, är det inte tillåtet vid högskoleprovet.

– Vi har i uppgift att se till att det blir en jämlik behandling, därför behöver vi göra en samlad bedömning, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

I klippet: Hannah Fernberg förklarar hur det känns att skriva prov när man har adhd – och hur förlängd provtid kan hjälpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.