Det är äppelår – och det med besked. Det är någon sorts rekord år, enligt forskaren och pomologen Mattias Iwarson.
– Det är ju enorma mängder, säger han.
På Vårdsätra musteri i Uppsala har Katarina Johansson mustat äpplen i över 25 år. I år har hon fått tacka nej till flera kunder.
– Det är är värst hittills av alla år jag hållit på. Jag har aldrig stängt förut och i år har jag fått stänga två gånger för att det är fullt, säger hon.
Behöver vara rätt äpplen
Det behöver vara rätt äppelsort om musteriet ska ta emot äpplen.
– Vi tar bara emot hård fin vinterfrukt med ljusbruna kärnor, säger Katarina Johansson.
Orsaken till dessa dignande äppelträd ligger i förra årets dåliga skörd.
– Då får trädet möjlighet att samla näring och då anlägger trädet väldigt mycket knoppar. Då kan det bli så här, säger Mattias Iwarsson.
Äpplena omvandlas till biogas
Vill man inte musta eller göra äppelpaj i all oändlighet kan man vända sig till återvinningscentralerna.
– Vi gör biogas av fallfrukten till stadsbussar och bilar här i Uppsala, säger Tobias Linnesköld, sektionschef på Uppsala Vatten som driver återvinningscentralerna i Uppsala.
Det torra sommaren har också gjort att många äppelsorter är extra friska och fina.
– Det är ingen skorv på många sorter. I år är de helt friska och det är kul, säger Mattias Iwarsson.