Till vänster står en kvinna med förkläde. Till höger rinner choklad ur en kran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur chokladtillverkning går till i klippet. Anneli Kejroth: ”Just nu ser jag ingen framtid.” Foto: Måns Antman Debels

Rekordhögt pris på kakao hotar chokladbutiken: ”Ser ingen framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Det smakar bittert att jobba med sötsaker nu. Priserna på mejerier och socker stiger igen, och i oktober nådde priset på kakao rekordnivåer. För Anneli Kejroth som driver chokladbutik i Uppsala går inte längre verksamheten ihop.

– Det kostar pengar att jobba just nu, säger hon.

För 28 år sedan startade Annelie Kejroth en chokladbutik med egen tillverkning i Uppsala. Genom åren har priserna på de råvaror hon använder vandrat uppåt, men nu verkar smärtgränsen vara nådd.

– Så här illa har det aldrig varit. Just nu ser jag inte någon framtid, utan bara alternativet att avveckla, säger hon.

Dyrare råvaror

Efter att ha legat stilla några månader steg matpriserna i oktober igen enligt den oberoende sajten Matpriskollen. Priserna på råvaror såsom socker, smör och kakao har ökat särskilt mycket.

Anneli Kejroth har också höjt sina priser, men inte i takt med inflationen.

– Det går inte, då får jag inga kunder.

Se när konditorn gör praliner i videon ovan.

Kostforskaren Gita Berg från Uppsala Universitet står vid en hylla olivolja, en matvara som blivit betydligt dyrare under året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kostforskarens tips för att hålla nere kostnaderna kring tre matvaror som blivit dyrare. Foto: Anton Ånell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.