Gita Berg doktorerar vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala Universitet. I sin vardag undervisar hon också blivande lärare i hem- och konsumentkunskap vid universitetet.
I sin egen mathandling prioriterar Gita Berg bland annat att handla säsongsbaserat, planera inköpslistorna tydligt, och att handla på rea. Men hon har också ett tips som hon själv menar är ”lite udda”.
– Det är att använda dina sinnen för att minska matsvinnet. Genom att inte titta så blint på bäst före-datumet, utan faktiskt lukta och smaka på maten kan vi märka att mat ofta håller betydligt längre.
Kaffet billigare i oktober
Även om matpriserna överlag gick upp i oktober var det inte alla varor som blev dyrare – till exempel blev kaffe faktiskt billigare. Dock beror den minskade kostnaden högst troligt på att ett visst märke stod för en stor sänkning, enligt den oberoende sajten Matpriskollen. Överlag har kaffepriserna klättrat uppåt de senaste åren.
– Med kaffe bör man köpa på sig när det är kampanj. Idag är det många som får sin koffeinkick från energidrycker som är oerhört dyra – jämfört med dem är kaffe fortfarande rena budgetvaran, säger Gita Berg.
I klippet: Hör kostforskaren Gita Berg om hur konsumenter kan hålla nere kostnaderna för några vardagsvaror som blivit dyrare.