Man på en tågstation med valaffischer i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vilket partibudskap som är lite ambivalent – och hur Centerpartiet och Sverigedemokraterna använder historien. Foto: David Rydell/SVT

Retorikern om valaffischerna till EU-valet: ”Gammalmodigt men effektivt”

Uppdaterad
Publicerad

Björnar, rim och ”vaga budskap” är några av de teman för affischerna som tapetserar Sverige inför det stundande EU-valet. SVT Nyheter Uppsala tog rygg på ett par retoriker som fick bedöma budskapen.

– Det må vara ett ganska gammalmodigt medium, men jag tror att det fortfarande är väldigt effektivt, säger Carl-Johan Hedberg.

Liberalerna rimmar, Centerpartiet åkallar Thorbjörn Fälldins fejd med en sovjetisk ubåt och Sverigedemokraterna riktar en känga mot Stefan Löfven.

Det närmar sig EU-val – och en lokal folkomröstning – vilket har gjort att det svenska samhället fyllts till brädden av affischer där de olika partierna vill nå ut med sina budskap.

EU-val 2024

– I den lokala folkomröstningen i Uppsala vill Moderaterna att man ska rösta blankt. Det är en intressant kontrast till EU-valet där inget parti någonsin skulle uppmana till det, säger Johanna Männikkö, retoriker, när hon ser Moderaternas lokala valaffisch.

I klippet: ”Det här är väldigt, väldigt vagt” – hör när retorikerna analyserar partiernas budskap i EU-valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet