• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SMHI varnar för att gräsbränder lätt kan uppstå. Foto: TT

Risk för skogsbrand i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen utfärdade SMHI en varning för höga risker för skogsbrand i hela Uppsala län. Upplandskusten är dock förskonad än så länge.

Det är nu stor risk för skogsbrand i länet vilket gör att man ska anta försiktighet vid eldning i skog och mark. Det är i kombination med höga temperaturer upp mot 26 grader som SMHI utfärdat varningen.

– Det är främst idag som det är risk för skogsbrand i hela länet, men den kommer antagligen att ligga kvar ett tag framöver, säger, Therese Gadd, meteorolog vid SMHI.

Detta trots att ett regnoväder kommer att dra in från sydväst.

– Vi tror inte att det kommer att nå in över Uppsala län, i så fall blir det bara i form av väldigt lokala skurar, säger Therese Gadd.

Vind och fukt avgör brandrisknivå

Risk för skogsbrand bygger på dels en mätning av hur torrt det är i skog och mark men också vind och luftfuktigheten som just nu ligger på omkring 60 procent.

Uppsala län väntas ha en medeltemperatur på omkring 26 grader eller högre under hela helgen.

I nuläget har har Uppsala brandförsvar och Länsstyrelsen inte utfärdat något eldningsförbud, men eldning avrådes då risken för skogsbrand är hög.

Definition för Risk skogsbrand

Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark.

Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.