Börje Wennberg (S) tycker att köket ska drivas genom ett samarbete mellan Region Västmanland och Region Uppsala.

Tvist om driften av nybyggda sjukhusköket vid Akademiska

Publicerad

Det nya sjukhusköket vid Akademiska ska drivas av en privat aktör. Och beslutet får kritik av Socialdemokraterna.

– Risken är att vi hamnar i en sits likt den vi hamnat i när det gäller upphandlingen av medicinska produkter, säger regionpolitikern Börje Wennberg (S).

– Det ska vi inte göra. Det är därför vi är ute i god tid: För att kunna göra en bra upphandling, säger Björn-Owe Björk, ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Sommaren 2020 är tanken att byggnationen av det nya köket ska börja. Nybygget väntas kosta omkring 325 miljoner kronor och fastigheten ska även inrymma ett studentcampus, föreläsningssalar och en personalrestaurang. Den gamla byggnaden från tidigt 1960-tal rivs och den nya byggs på samma plats.

Två andra alternativ

I och med att det byggs nytt patientkök har fastighets- och servicenämnden beslutet om driften av densamma.  Förutom att ta in en privat entreprenör fanns ytterligare två alternativ: Att driva köket i egen regi eller att fortsätta samarbetet med Region Västmanland. Fastighets- och servicenämnden har beslutat att driften ska ske i upphandlat form. Först ska dock ärendet MBL-förhandlas.

– Vi i Saco är inte överens med arbetsgivaren då vi tycker att man ska driva det i egen regi, säger Knut Bodin, Saco-rådets ordförande vid Region Uppsala.

Se inslaget i spelaren ovan för att få veta mer om politikernas driftstvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.