Karl Lundberg gillar att duscha själv något som nu är möjligt med hjälp av en robot. Foto: Kristján Sigurjónsson, SVT

Nya hjälpredorna i vården: Robotar

Uppdaterad
Publicerad

För att underlätta arbetet med allt äldre befolkning testas det nu robotar inom vården på flera håll i Sverige. Men den tekniska utvecklingen går långsamt. Oftast på grund av att kommunerna inte kan samordna sig.

Antalet pensionärer beräknas öka med en miljon på 40 år. För att bemöta det krävs det en halv miljon nyanställda inom vården de kommande åren.

– Vi behöver ta hand om den personal vi har så att de får stimulerande uppgifter och behåller sin hälsa, säger Jonas Gumbel, innovations- och förändringsledare i Uppsala kommun. 

Ett sätt att lösa personalbristen som nu testas är robotar.

– I den aspekten kan smarta hjälpmedel vara jättebra. Så vi kan frigöra den personal vi har till att göra det man verkligen behöver göra som människa. Sådant som maskiner inte kan göra, säger Jonas Gumbel.

Avlasta

Framtidens robotar i vården kan avlasta personal med både enkla uppgifter, men också med tyngre fysiskt krävande arbetsuppgifter.

– Fördelen med tekniken är att den är fördelaktig både för användaren och personalen, säger innovatören Thomas Ryberg.

Men för innovatörerna inom robotteknik går det sakta, för sakta.

– Vi ser att det finns en hel del teknologi som tyvärr antingen dör eller försvinner utomlands, säger Adam Hagman vid innovationscentrumet Robotdalen i Västerås.

Stor efterfrågan

Anledningen till det är att robotarna som nu testas i vården har lånats ut gratis av företagen – för att så kallat fälttesta dem. Och i och med att efterfrågan nu är så pass hög – då allt fler kommuner efterfrågar dem – sätts högre ekonomisk press på företagen.

– Ett litet företag som just släppt sin nya produkt på marknaden måste låna ut sina prylar till flera kommuner som ska testa produkten. De här småföretagen har inte råd. De måste sälja för att kunna överleva. Istället för att utveckla, säger Adam Hagman.

Duschrobot

Ett exempel på det är duschroboten Poseidon. Den har testats av Gutasund vård- och omsorgsboende i Uppsala i nästan ett år. Trots positiva resultat ska nu fyra andra kommuner runt Mälaren testa roboten själva. Istället för att samordna en utvärdering.

– Vi jobbar ju på för att få saker att fungera så bra och så enkelt som möjligt, säger Jonas Gumbel.

– Problemet är att väldigt många kommuner vill göra sina egna tester och det kan jag förstå. Men talar man med SKL så måste vi komplettera mer, säger innovatören Thomas Ryberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.