Foto: Länsstyrelsen

Rösträkningen klar – nu släpps räknarna ut

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen väntas rösträkningen bli klar. Under flera veckors tid har de suttit inte sällan 14 timmar och bara räknat. Och nu när allt är avslutat väntar en välkommen paus.

– Jag kanske tar ett glas vin i kväll, säger valsamordnaren Arne Åhman.

I snart två veckors tid har räknarna suttit där – på uppdrag av Valmyndigheten och Länsstyrelsen. I en källare på Ekonomikum i Uppsala och räknat valsedlar.

– Ja, många timmar har det blivit. Vi kommer in 08:30, vissa tidigare, och kanske sitter till 20-21. Igår satt vi till 22, säger Arne Åhman, valsamordnaren för Länsstyrelsen i  Uppsala län.

Men snart är det över. Under fredagseftermiddagen väntas räkningen vara klar för riksdags-, landstings- och kommunval.

Tomrum

– Det kommer ju bli ett tomrum såklart. Jag har jobbat med det här i snart 30 år och efter allt är klart blir det alltid ett litet tomrum. Man har ju suttit med det här i flera veckor nu, fullt fokuserad på uppgiften.

– Men det ska bli kul att komma tillbaka till mitt vanliga

Foto: Länsstyrelsen

jobb också på kommunikationsavdelningen på Länsstyrelsen, fortsätter Arne Åhman.

Enligt Arne Åhman är det viktigt att skapa en god stämning bland rösträknarna. Mycket görs aktivt, annat kommer av sig själv.

– Vi har godis och så, men sen så skapas det ju en vänskaplig stämning vid borden i och med att de sitter tillsammans hela tiden. De sitter och småpratar och bollar olika typer av frågor kring sedlarna.

Fotbollslag

Går det att prata alltså även om de ska räkna?

– Ja, vi är ju inga robotar direkt. Och en god stämning är viktigt!

Det roligaste med räkningen berättar Arne Åhman är uppdragets vikt.

– Vi brukar säga till räknarna att det de gör är jätteviktigt. Att det är kärnan i demokratin så att säga.

Arne Åhman drar en liknelse till ett fotbollslag.

– Man arbetar tillsammans och avlastar varandra.

Toppar laget

Brukar du toppa laget ibland? När du märker att ni ligger efter?

– Under hela processen har vi ganska god överblick över var vi ligger i tid och var vi bör ligga i räkningen. Då frågar vi ju folk om det är ok att stanna kvar, och nästan alltid ställer folk upp. Sen är rökningen som allt annat i livet: folk blir sjuka och kan inte delta ibland och då måste vi ju fylla upp platserna vid borden för att hinna klart.

Och du agerar du som en förbundskapten och flyttar om startelvan?

– Ja, precis. Då blir det små byten: 'du spelar vanligtvis mittfältare men kan du gå upp i anfall här borta ett tag?', säger Arne Åhman och skrattar.

Blir det någonsin konflikter? Jag menar; man har ju stängt in massa människor som inte känner varandra i en källare under flera timmar?

– Nej, jag har som sagt hållit på med det här jättelänge och jag har aldrig varit med om någon konflikt. Snarare tvärt om. Att folk blir vänner.

Flera kontrollinstanser

Vad är de viktigaste egenskaperna för en räknare?

– Att ha kunskap kring valsedlarna. Att veta vad som är en ogiltig eller inte. De har vi mycket utbildning innan för. Sen fokus och tålamod.

Om en räknare är osäker skickas den sedeln vidare till ”kontrollgruppen” som gör ytterligare en koll. Om ”kontrollgruppen” också är osäkra skickas lappen då vidare till rösträkningensledningen på plats. Där sitter fyra personer, däribland Arne Åhman.

– Vi har också en ”svart låda” där vi lägger sedlar som är otydliga. Dit kan vi gå tillbaka sen om rösterna mellan olika val hamnar på marginalen och har betydelse i slutänden. Man kan se den som en sådan där låda man har på flygplan. 'Vad hände här egentligen?'. Då kan vi gå tillbaka och se det, frågar Arne Åhman retoriskt.

Räkningen väntas vara klar vi 15-tiden under fredagseftermiddagen.

Vad ska du göra nu när allting är klart?

– Jag kanske tar ett glas vin ikväll, säger valsamordnaren Arne Åhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.