Rötmånaden pågår normalt sett från slutet av juli och en månad framåt. I värmen trivs bakterier och mögel, vilket kan göra att maten snabbt blir dålig och att vi blir sjuka av att äta den.
Eftersom det varit extremvarmt på många håll i Sverige har rötmånaden inletts tidigare och redan pågått i flera månader, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
– Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.
Så hanterar du maten bäst
- Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.
- Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
- Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
- Håll varm mat varm och kall mat kall.
(Livsmedelsverket)