Foto: Arkivbild & Magnus Hellström/SVT

Rovdjursförening erbjuder gratis rovdjursstängsel i Siggeforareviret

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan fårfarmarna runt Siggeforareviret få full kostnadstäckning och hjälp med att sätta upp rovdjursstängsel runt sina hagar. Svenska Rovdjurföreningen erbjuder sig att att montera stängslen gratis och dessutom betala för materialkostnaderna.

Det är en donation till Svenska Rovdjursföreningen på 1,5 miljoner kronor som möjliggör att föreningen kan erbjuda full kostnadstäckning till de fårfarmare som sätter upp rovdjursstängsel.

– Det ska inte kosta någonting för fårfarmarna eftersom vi bekostar mellanskillnaden mellan länsstyrelsens bidrag och kostnaderna för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Dessutom står vi för arbetet helt ideellt så fårfarmarna behöver inte anlita någon entreprenör, säger Per Axell, regionansvarig för Svenska Rovdjursföreningen i Uppsala län.

”Hur ska de hinna”

Fårägaren Per Möller har haft två vargangrepp i år. Han har varit i kontakt med Svenska rovdjursföreningen och planen är att de ska hjälpa honom att bekosta och sätta upp ett stängsel runt hagarna till våren.

– Det är bra, jag tycker inte att vi djurägare ska stå för kostnaden när det är staten som vill ha varg. Men får Rovdjursföreningen in många ansökningar så har jag svårt att se hur de ska hinna med att sätta upp stängsel på alla gårdar, säger Per Möller.

Vargreviret känt redan 2020

Fårfarmarna har dock haft gott om tid på sig att agera, anser Svenska Rovdjursföreningen. Sedan april 2020 har information funnits om att det finns ett nytt vargrevir i Siggefora med omnejd. Svenska Rovdjursföreningen vill se en attitydförändring där djurägare tar ett större ansvar för att skydda sina djur.

– Vi tycker att vargattackerna är både sorgliga och onödiga. Det är varken bra för djurägarna eller vargarna, säger Per Axell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.