Den 2 mars 2004 lyfte rymdsonden Rosetta från rymdbasen i Franska Guyana. Foto: TT

Rymdvaka i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Rymdsonden Rosetta med instrument från Institutet för rymdfysik i Uppsala väntas idag kraschlanda på kometen 67P Tjurjumov-Gerasimenko.

I dag klockan 13.20 väntas rymdsonden Rosetta att gå in för en kontrollerad kraschlandning på kometen 67P Tjurjumov-Gerasimenko. Institutet för rymdfysik i Uppsala håller under dagen rymdvaka och kommer att sända nedfärden på Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Kontrollerad kraschlandning

Teknikern Hans Nilsson på Institutet för rymdfysik i Kiruna har arbetat med rymdsonden och berättar för SVT Vetenskap att den kontrollerade kraschlandningen innebär slutet på den över 10 år långa historien om Rosetta.

Rymdsonden Rosetta

– Så fort vi landar så är det slut, Rosetta kommer att i princip dö. Solpanelerna slutar att fungera och Rosettas batterier laddar ut.

Forskarna hoppas på att få mätningar från Rosetta under nedfärden och om allt går som det ska, kommer rymdsonden att skicka data fram tills den slår ned i kometens yta.

Instrument utvecklade i Uppsala

Av rymdsondens tolv instrument är tre helt, eller delvis utvecklade vid Institutet för rymdfysik i Kiruna och Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdsonden Rosetta

Mer i ämnet