Philae lyckades sent i går kväll återupprätta kontakten med den europeiska rymdorganisationen ESA:s markkontroll. Men nu har den tystnat. Solljuset som krävs för att ladda batterierna är inte tillräckligt. Vid lunchtid hoppades ESA få ny kontakt med Philae, men landaren förblev tyst.
Philae hamnade i alltför mycket solskugga vid landningen på kometen och solpanelerna får inte alls lika mycket energi som planerat.
Törnrosasömn
Teknikerna har utan framgång försökt vrida kometlandaren så att den ska få mer solljus. Nu kan det dröja till i augusti 2015 innan Philae vaknar ur sin törnrosasömn. Då närmar sig kometen sitt kortaste avstånd till solen och det finns möjligheten att det starkare solljuset förmår Philae att starta om och ladda upp batteriet igen.
ESA varnar dock för att Philae kan ha somnat in för gott.
– Vi vet inte om laddningen åter kommer att bli starkt nog för att styra landaren igen, säger Paolo Ferri, uppdragschef på ESA till nyhetsbyrån AP.
ESA kommer kontinuerligt att lyssna efter signaler.
”Enorm succé”
Oavsett om Philae vaknar eller inte räknas operationen som en stor framgång. Innan nivån blev så låg att batteriet kopplades över i stand by-läge flödade data från kometen som befinner sig runt 500 miljoner kilometer från jorden.
”Apparaten presterade magnifikt under svåra förhållanden, och vi kan vara mycket stolta över den otroliga vetenskapliga framgången Philae har levererat”, skrev projektledaren Stephan Ulamec på ESA:s blogg och kallade Rosetta-expeditionen ”en enorm succé”.
Enligt honom har Philae redan mäktat med att leverera minst 80 procent av de forskningsdata som förväntades.
Ett av de sista experimenten Philae hann med var att borra i kometytan. Forskarna hoppas att analysen av borrproverna ska bidra till att förklara vårt solsystems uppkomst.