Årskurs 6 i Vilbergsskolan har lektion med föreningen Idrott utan gränser Foto: SVT

Så mycket fick kommunerna i idrottsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stora skillnader i hur mycket pengar som staten delar ut i stöd till kommunernas idrottsföreningar. Det visar en genomgång gjord av TT.

Det lokala aktivitetsstödet (LOK-stöd) ges till idrottsföreningar och är tänkt att gagna barn- och ungdomsidrotten. Enligt förordningen som reglerar stödet är syftet bland annat att göra det möjligt för alla människor att utöva idrott — att ge pojkar och flickor lika förutsättningar att delta i idrottsverksamhet.

– Alla som vill och bildar en förening kan få precis lika mycket, det spelar ingen roll vilken ort det är, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet som fördelar stödet.

Kommun för kommun

Men det råder stora skillnader i länet på hur mycket pengar som varje kommun får:

  • Håbo: 162,22 kronor per capita
  • Älvkarleby: 158,40 kronor per capita
  • Östhammar: 155,72 kronor per capita
  • Enköping: 150,94 kronor per capita
  • Tierp: 125,62 kronor per capita
  • Heby: 121,56 kronor per capita
  • Uppsala: 120,18 kronor per capita
  • Knivsta: 115,92 kronor per capita

Statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) är ett statligt stöd till idrottsföreningar som bedriver verksamhet för barn och vuxna mellan 7 och 25 år. Kriterierna för att få LOK-stöd handlar bland annat om antalet ledare, deltagare och träningstillfällen.

– Till syvende och sist fördelas pengarna ut efter aktivitet och medlemmar. Då är det klart att där man har många medlemmar och mycket aktivitet, dit går det mesta av pengarna, säger idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Rikaste i landet får mest

Och huruvida pengarna faktiskt går dit där de behövs som mest – för att ge bra förutsättningar för ett idrottsliv är oklart. Inte minst med tanke på att i TT:s genomgång framkommer att det är de rikaste kommunerna som tar del av mest pengar – sett till riket.

Av de tio kommunerna som fick minst pengar när de 324,5 miljoner kronorna fördelades återfinns bara en på topp 100-listan vad gäller medelinkomst: Lekeberg, på 99:e plats. Resten tillhör alla de 90 fattigaste av Sveriges 290 kommuner.

Kan ses över

– Det är något vi har en ständig dialog med Riksidrottsförbundet om, hur man ska kunna utforma systemen på ett bättre sätt så att de faktiskt leder till att ge alla barn och ungdomar chansen att kunna idrotta, säger idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Björn Eriksson öppnar också för att göra om reglerna. Inför Riksidrottsmötet i Karlstad i maj tänker han föreslå en utredning för att se över stödsystemen.

– Vi ska se över helheten av alla de här stöden eftersom det hela går ut på att få folk att använda föreningsidrotten mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.