Mihaela Bergman, svart hår och glasögon och Katarina Träsk, blont hår och glasögon, ler mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur Katarina Träsk, bostadssocial samordnare på Älvkarlebyhus och Mihaela Bergman, socialsekreterare på Älvkarleby kommun, jobbar för att motverka våld i nära relation. Foto: Maria Loewen /SVT

Så ska våld i hemmet stoppas – av grannarna

Uppdaterad
Publicerad

I Älvkarleby kommun satsar man i år på att motverka våld i nära relation. Därför delar bostadsbolaget Älvkarlebyhus ut information till sina hyresgäster om hur de ska agera om de befarar att en granne far illa.

När det gäller anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor 2021 begicks brottet av en bekant person i cirka 8o procent av fallen, enligt Brottförebyggande rådet, BRÅ. Nu vill Älvkarleby kommun och polisen motverka utvecklingen i årets medborgarelöfte, och verka för jämställdhet.

– Genom att aktivt arbeta med brott i hemmet får vi även med kvinnor och barn det brottsförebyggande arbetet, säger kanslichef Johanna Wilestedt, som sitter i det lokala brottsförebyggande rådet.

Bostad i Uppsala län

Hon menar att medborgarlöften annars ofta handlar om utomhusmiljöer där brott i regel begås mot män.

Grannar uppmuntras agera

Så i år går kommunala bostadsbolaget Älvkarlebyhus, kommunen, polisen och bevakningsföretaget Sauvera ihop om en gemensam satsning.

– Vi har fått inspiration från bostadsbolaget Östhammashem, och kör på konceptet Våga Värna, säger Katarina Träsk, bostadssocial samordnare på Älvkarlebyhus.

Konceptet går ut på att hyresgäster får information om vart de ska vända sig om de misstänker våld hos grannen, och de ges kunskap om vad relationsvåld kan innebära.

– Vi vill verkligen att hyresgästerna vågar agera.

I klippet hör du vad du ska göra om du misstänker våld hos grannen.

VÅGA VÄRNA

Misstänker du pågående brott eller fara ska du alltid ringa polisen på 112.

Känner du dig osäker på om det rör sig om ett pågående brott eller fara kan du ringa till Sauvera störningsjour på 026-420 36 50. De har direktkontakt med polisen om det behövs.

Du behöver inte berätta vem du är när du ringer – det viktigaste är att just du agerar på din magkänsla.

Andra viktiga telefonnummer

Om du känner oro eller om du, någon närstående eller en granne är i behov av stöd eller hjälp finns det ett antal aktörer som du kan vända dig till:

Sauvera, 026-420 36 50

Socialtjänsten, 026-830 00

Socialjouren, 018-15 50 00

Älvkarlebyhus, 026-420 36 50

Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50

Kvinnojouren Liljan, 0293-100 22

BRIS, 116 111

Välj att sluta, 020-555 666

Somaya stödjour, 020-81 82 83

Källa: Älvkarleby kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet