Personal och äldre om språktest: Svårare att få jobb men större trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om att införa språktest inom äldreomsorgen splittrar partierna i Uppsala. Äldre och hemtjänstpersonal är också tudelade, man ser både positiva effekter men också stora farhågor.

– Risken är att det blir personalbrist när färre vill eller får jobba, säger Fadime Mavi, undersköterska inom hemtjänsten.

96-åriga Neita Lundquist har bara gott att säga om den hemtjänst hon haft i tre år. Ändå tar hon emot språktest med öppna armar.

– Det låter utmärkt. Det kan bli en del missförstånd ibland, säger hon.

Kommunvalet 2022 Uppsala

– Samtidigt vill jag inte att det ska försvåra för utrikesfödda att få arbete.

Samma tongångar finns bland hemtjänstpersonal som SVT har varit i kontakt med. Dels är man bekymrad att språktest skulle försvåra personalrekryteringar, dels skapar det trygghet i kommunikationen.

– Det kan också vara positivt att man som jag inte har svenska som modersmål, för äldre kan ibland tycka att personer som har svenska som modersmål pratar för fort – jag pratar långsamt när jag pratar svenska, säger Ghirmay Ghebreyesus, undersköterska inom hemtjänsten.

I klippet ovan berättar de mer om hur de ser på förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet