Svartvit bild på en kvinna och två män i vita studentmössor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nedräkningen till sista april har börjat. Hur har firandet sett ut under åren? Foto: Uppsala universitetsbibliotek arkiv

Sista april-firande från förr – hör hur det lät i tv 1968

Uppdaterad
Publicerad

Valborgsmässoafton, även kallad sista april, är årets största studenthögtid i Uppsala. Den firas ofta blöt, med champagnegalopp och forsränning, men även med viftande vita hattar framför balkongen på Carolina Rediviva. Se i klippet hur det har sett ut genom åren.

Valborgstraditionen går tillbaka till tidigt 1800-tal då Uppsalas studenter under kvällen den 30 april började promenera upp till Slottsbacken för att titta på solnedgången och framföra en sång. Traditionen finns kvar över 200 år senare, när Slottsbackshyllningen börjar precis klockan 21 till tonerna av Allmänna sången.

Viftar med mössa inför tusentals åskådare

En annan viktig del av valborgsfirandet är mösspåtagningen. Nedräkningen börjar redan i mitten på april, och klockan 15 på sista april höjer universitetets rektor sin vita studentmössa tillsammans med de ofta tusentals besökarna nedanför Carolina Redivivas balkong.

Valborg i Uppsala 2024

Tunga traditioner föddes 1975

1975 tillkom två blöta traditioner, nämligen forsränningen och champagnegaloppen. Båda startades av studenter. Den förstnämnda av nuvarande Uppsala teknolog- och naturvetarkår, och den andra av två studenter på Stockholms nation.

I klippet: Hör hur sista aprilfirandet kommenterades på 1960-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2024

Mer i ämnet