Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det borde vara mer flexibelt”, säger sjuksköterskan David Holmberg i sin kritik mot kollektivavtalet. Hör svaret från sjukhusledningen. Foto: Kristian Östlund/SVT

Sjuksköterskan vill sänka sin lön – får nej av sjukhusledning

Publicerad

Akademiska sjukhuset går 100 miljoner back i månaden. Sjuksköterskan David Holmberg vill sänka sin lön i solidaritet. Sjukhusledningen svarar med att detta inte är tillåtet. Trots det driver David Holmberg frågan om frivillig lönesänkning.

– Jag tycker att kollektivavtalen borde skrivas så att att de är mer flexibla, säger David Holmberg.

Närmaste chefen sa först ja till lönesänkningen men sjukhusledningen gick mot chefens beslut och hänvisade till kollektivavtalet som inte tillåter frivillig lönesänkning.

”Lönesättningen ska vara saklig och motiverad. Sakligheten går förlorad om andra aspekter än de som är fastslagna i löneavtalet påverkar lönesättningen” skriver sjukhusledningen i ett meddelande till David Holmberg.

Det borde vara upp till arbetstagaren om man vill sänka sin lön eller inte , menar David Holmberg som samtidigt förstår beslutet från ledningen.

– Jag kan förstå att det kan bli ett problem. Om frivillig lönesänkning ska vara tillåtet så måste det finnas en noga prövning, säger David Holmberg.

Bryter mot avtal

Sofia Birk som är HR-direktör på region Uppsala menar att frivillig lönesänkning inte är aktuellt eftersom det skulle öppna upp dörren till osaklig lönesättning.

– Det är inte förenligt med det löneavtal vi har och dessutom är det olyckligt därför att det öppnar upp dörren till subjektiv lönesättning, säger Sofia Birk.

I klippet: Hör varför sjuksköterskan tycker det borde vara tillåtet att sänka sin lön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.