Officer sparkades – nu stäms Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten stäms efter att ha sparkat en officer som fysiskt bestraffade en värnpliktig som sköt på fel tavla under en övning.

”Dasken var inte hård och orsakade ingen smärta”, skriver Officersförbundet i stämningen.

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd meddelade tidigare i våras att man sparkar den officer vid Upplands flygflottilj F 16 som enligt deras egen utredning slagit en värnpliktig i bakhuvudet med öppen hand. Det efter att den värnpliktige skjutit på fel tavla under en övning.

Försvarsmakten har uppgett att officeren utsatte en värnpliktig för fysisk bestraffning och förnedring. Något som helt strider mot Försvarsmaktens värdegrund.

Stämmer Försvarsmakten på 250 000 kronor

Officeren har själv vidgått händelseförloppet men har förnekat att hans agerande varit en bestraffning. Han menar att det ska ha rört sig om en klapp på den värnpliktiges hjälm och att hans agerande var ett sätt att lugna den värnpliktige.

I Försvarsmaktens utredning framkommer det vittnesuppgifter om att de värnpliktiga inte bar hjälm vid tillfället. Officeren uppger i samma utredning att han även bett om ursäkt till hela gruppen med värnpliktiga. En ursäkt som gruppen godtog enligt officeren.

Nu har Officersförbundet överklagat avskedet och menar att det inte finns sakliga skäl för uppsägning. De stämmer därför Försvarsmakten vid Arbetsdomstolen och yrkar på att officeren ska få tillbaka sitt jobb, samt 250 000 kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.