Specialistsjuksköterskan Ann Ljungberg tycker att dialogen mellan ledningen och personalen är obefintlig. Foto: Privat/SVT

Efter Finlandsfödslarna: ”Ledningen kränker oss”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att familjer tvingats till Finland för att föda har arbetsvillkoren på avdelningen på för för tidigt födda barn på Akademiska sjukhuset varit under lupp. Nu berättar en sjuksköterska hur personal gråtit när de sett nya schemaförändringar och att sjukhusledningen väljer att inte lyssna.

– Vi får en klapp på huvudet och de säger att ”du är duktig, tack för att du ställer upp”, säger specialistsjuksköterskan Ann Ljungberg.

Vi har tidigare berättat hur tre familjer på grund av platsbrist tvingades till Finland för att föda. Ledningen på Akademiska sjukhuset beklagar det som inträffat.

– Jag tycker att det är mycket olyckligt. Men samtidigt måste vi garantera en god och patientsäker vård efter de omständigheter som vi har och på grund av den personalbrist som finns har vi varit tvungna att vidta sådana åtgärder, säger Christophe Pedroletti, verksamhetschef för Akademiska barnsjukhuset.

Neonatalkris på Akademiska

Arbetsvillkor under lupp

Hur tror du en familj reagerar på att bli ivägskickad?

– Jag kan föreställa mig att man blir besviken och med all rätta har jag stor förståelse att man känner besvikelse över ett sådant faktum.

Läs mer: Tvingades föda i Finland

Arbetsvillkoren på neonatalavdelningen har ifrågasatts starkt av personal under hösten. En ny arbetstidsmodell innebär att sjuksköterskor får mindre tid för återhämtning mellan arbetspass och fler pass per tioveckorsperiod. Samtidigt har personal, och en avdelningschef, sagt upp sig.

– Man värnar inte om personalen. Vissa grät när de såg sina scheman, att de ska jobba 16-17 nätter under en period. Den här avdelningen är inte som en vanlig vårdavdelning, du kan inte sätta dig i soffan och kolla på tv ibland utan måste hela tiden vara vaksam vad som händer barnen, säger specialistsjuksköterskan Ann Ljungberg.

”Förstår att det slagit mot verksamheten”

Sjukhusledningen säger sig ha förståelse för personalens reaktion på schemaförändringarna.

– Jag förstår att man upplever att de förändringar i arbetstidsmodellen som sjukhuset har vidtagit har slagit hårt mot just neonatalverksamhetens personal. Det är nu viktigt att vi fortsätter med en god dialog med personalen så att vi kommer framåt och kan finna en gemensam lösning framöver, säger verksamhetschefen.

Läs mer: Sjuksköterskor larmar om stora uppsägningar

Men att det ska ha funnits en god dialog mellan ledning och personal sätter sig sjuksköterskan Ann Ljungberg starkt emot.

– Ledningen har inte varit tillmötesgående överhuvudtaget. Jag tycker att det är kränkande det man håller på med. Vi får en klapp på huvudet och de säger att ”du är så duktig, tack för att du ställer upp”. Samtidigt försämras villkoren när vi redan är så fruktansvärt pressade på vår avdelning, säger sjuksköterskan.

”Ledningen förstår inte”

Både ledning och personal ser behovet av att bygga ut fler vårdplatser på neonatalavdelningen.

– Men vad gör dom då? I stället för att satsa på personal och locka fler så försämrar man arbetsvillkoren. Man får väl ta och börja i rätt ända, och det handlar om personalen, säger Ann Ljungberg.

Sjuksköterskan Ann Ljungberg har å sjuksköterskors vägnar skrivit brev till sjukhusledningen och politiker på landstings- och riksnivå.

– Det ledningen inte verkar förstå är att även om vi lyckas rekrytera fem sjuksköterskor tar det åtminstone ett år innan de blir självgående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neonatalkris på Akademiska

Mer i ämnet