– Det är patetiskt att vi ska behöva gå runt med sånt, säger sjuksköterskan Frida Vallgren som arbetar på akutmottagningen.
Bilden av de bristfälliga munskydden bekräftas av flera anställda. SVT har bland annat varit kontakt med en specialistsjuksköterska på en annan del av sjukhuset:
– Kvalitén har blivit urusel senaste veckan. De nya munskydden blir snabbt fulla med fukt och gör att man får sår på näsroten och kinderna. Känslan att använda dem är som min kollega sa: ”Som att andas genom ett kaffefilter”, säger sjuksköterskan som vill vara anonym.
Uppmanas till ”husmorstips”
Enligt Uppsalaregionens rutiner ska munskydd användas vid vårdarbete som medför risk för stänk av kroppsvätskor mot ansiktet. Specialistsjuksköterskan berättar att de tidigare modellerna varit tjockare, haft andningsventil, skydd mot trycksår och rejäla band som kan fästas runt huvudet.
– De vi fått nu är betydligt mycket tunnare.
Dokument som SVT tagit del av visar hur vårdpersonal rekommenderas att åtgärda de nya munskyddens dåliga passform med ”husmorstips”. Ett tips är att dra banden bakom nacken och fästa ändarna med ett gem.
– Den psykiska arbetsmiljön påverkas. Man kommer i kontakt med människor som sannolikt är smittande samtidigt som man bär ett munskydd man starkt tvivlar på hjälper, säger specialistsjuksköterskan.
Frida Vallgren är skeptisk till munskyddens säkerhet:
– Jag vägrar använda dem. Jag undrar vem som har kontrollerat dessa filter, det finns inget riktigt svar på det.
”Finns svårigheter i att kontrollera”
Under coronakrisen har ordinarie skyddsmaterial tagit slut på svenska sjukhus. Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala bekräftar att det funnits brister i beställningar av nytt skyddsmaterial.
– Inte några stora, men bristfälliga definitivt.
Hur kan det bli så?
– Vi söker över hela världen och får lägga beställningar utanför våra vanliga kanaler, ibland lite på vinst och förlust.
Kontrollerar någon om skydden fungerar som de ska?
– Det finns svårigheter i att kontrollera. Vissa beställningar har vi gjort tillsammans med andra landsting och har då gjort en gemensam kontroll, då har de varit bristfälliga och då har vi avbrutit dem. Men jag kan inte garantera att vi kan ha kollat alla, säger Mikael Köhler.