Per Blomberg, Svenska modellraketklubben

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En klassisk raketskjutning – det blir inte alltid som man tänkt sig” – hör Per Blomberg från Svenska modellraketsklubben. Foto: Mattias Persson Suorra/SVT

Svenska modellraketklubben träffades i Enköping: ”Som när Elon Musk skjuter upp raketer”

Publicerad

Samtidigt som Elon Musk siktar mot Mars skickar ungdomar upp raketer vid Långtora flygfält utanför Enköping. Med svenska astronauter i rymden och Space X som skapar rubriker börjar intresset för modellraketer öka i Sverige.

Raketer har folk fascinerat folk ända sedan 50-talet och när det amerikanska rymdprogrammet kom igång exploderade intresset.

– Raketer flyger fort och högt och det är ganska avancerad fysik och de går att bygga enkelt. Det är nog därför det är så fascinerande, menar Per Blomberg på Svenska modellraketklubben.

Klubben var på plats vid Långtora flygfält där en grupp segelflygsungdomar hade läger. Där fick bland annat Viktor Thunes bygga ihop sin egen raket och skjuta upp den.

– Jag har inte byggt förut men det är en cool grej. I framtiden kanske jag vill jobba för Nasa eller Elon Musk och bygga på något större.

När månfärderna pågick var raketintresset som störst. Nu har det återkommit i och med byggandet av Elon Musks Space X-raketer.

– När Elon Musk håller på så är det ungefär samma sak. Raketerna exploderar och brinner upp och ramlar ner, säger Per Blomberg.

Kriget i Ukraina påverkar

När kriget i Ukraina startade så ökade priserna på raketmotorerna. Att skjuta iväg en 1,5 meter lång raket en kilometer upp kan kosta en bra bit över 500 kronor för en laddning.

Modellraketerna ser precis ut som en missil men är enligt Per Blomberg uppbyggda av papper och har små motorer och har ingen förmåga att bära någon last.

– De är mer som hobbyraketer och är nästan som en leksak, säger han.

En sport med världsmästerskap

Man kan också tävla i raketuppskjutning och det finns till och med ett VM. Klubben är med i Svenska modellflygförbundet som är med i riksidrottsförbundet.

– Så raketuppskjutning är faktiskt en idrott, säger Per Blomberg.

En av grenarna är att skjuta upp en raket som stannar i luften så länge som möjligt. När raketen är högst upp fälls en fallskärm ut och då ska raketen dala ner så långsamt som möjligt

En annan gren är att man lastar raketen med ett ägg. När raketen landar ska ägget vara helt.

I klippet: ”Stora som små är det samma glädje och ungefär samma krascher och misslyckanden” – se när raketerna lyfter – och kraschar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.