Skolor i montage

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Häng med på en rundtur i nya Rosendals skola – och hör mer om skolsituationen i Uppsala. Foto: Montage av Pontus Stark/SVT

Nu öppnar två nya grundskolor i Uppsala – en tredje jätteskola på gång

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en skolboom i Uppsala just nu. Tre nya grundskolor, som tillsammans har plats för 2 500 elever, byggs just nu i staden varav två av dem tar emot elever redan vid skolstarten nästa vecka.

– Det händer väldigt mycket på skolfronten i Uppsala just nu, säger utbildningsnämndens ordförande Eva Christiernin (S).

Rosendals skola och Gottsundaskolan är färdigbyggda och står redo att ta emot eleverna när höstterminen börjar nästa vecka. Rosendals skola är helt ny medan den Gottsundaskolan ersätter den modulskola, som idag huserar i närheten.

Nya Kvarngärdesskolan väntas stå klar höstterminen 2025 och förväntas bli Uppsalas största grundskola med plats för 990 elever, enligt skolfastigheter.

Och även barnafödandet i Uppsala är det lägsta på 20 år är kommunen säkra på att de kommer att fylla platserna.

– Det här är skolor som behövs för att möta behovet som finns i Uppsala. På sikt planerar vi ännu fler skolor och renoveringar och där måste vi kika på hur det ska gå till för vi ska inte bygga fler skolor än nödvändigt, säger Eva Christiernin (S).

I klippet: Häng med på en rundtur i nya Rosendals skola – och hör mer om skolsituationen i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.