Skotten – del 1: Grupperingarna

Uppdaterad
Publicerad

Avrättningar och mordförsök. Skjutningar och explosioner. Knark och fejder. Polisutredningar på hög och en ökad otrygghet. På Uppsalas gator pågår just nu bittra strider mellan grovt kriminella om narkotika, territorier och respekt – där även oskyldiga drabbas. SVT Uppsala har kartlagt grupperingarna – vilka är de och vad får dem att skjuta? Här är Uppsalas kriminella karta.

Akademiker- och kulturstaden Uppsala är känd för sin tronande domkyrka, sitt anrika universitet, sin slingrande Fyriså och sina tjoande studenter. Men på senare tid också omskriven för sina många skjutningar – 26 stycken på två år med misstänkt koppling till den kriminella världen enligt vår kartläggning.

”Bakom skjutningarna ligger åtta kriminella gäng”

Fyra personer har skjutits till döds, många har skadats. Till grund ligger infekterade konflikter mellan de kriminella gängen. I klippet berättar vi mer:

Skotten – Uppsalas kriminella karta

”Min generation har fuckat upp”

En som länge varit en del i gängvärlden är avhopparen ”Sam” från Stockholmsområdet. Eftersom de kriminella ofta har kontakter i olika städer har han god insyn i Uppsalas undre värld. Det ser likadant ut överallt, berättar han: 

– Min generation har fuckat upp det. Det blir mer våld. Unga män, i min ålder. Min generation är väldigt lättkränkt. Det räcker med att nån kollar fel på dig. Nuförtiden skjuter man. Alla har vapen. Förut pratade man med varandra – nu skjuter man istället, säger han.

De kriminella grupperingarna i Uppsala är i huvudsak löst sammansatta med mindre kärnor och många ”svansar” runtomkring. Uppsalas gäng finns i olika nivåer – från grovt organiserad brottslighet till grupperingar som sysslar med gatulangning.

Konkurrens

Alla gäng har dock ett gemensamt: De konkurrerar på samma spelplan, en konkurrens som hårdnar.

Johan Enander, tidigare medlem i den så kallade Uppsalamaffian, är nu en av eldsjälarna som ger före detta kriminella stöd på Kris Uppland, Kriminellas revansch i samhället.

Uppsalamaffian med ledaren Stefan Eriksson i spetsen blev ökänd på 1990-talet och sattes i samband med grov organiserad brottslighet. 

Kriget om knarket

Konkurrensen om narkotikamarknaden är den enskilt största orsaken till konflikterna mellan gängen och de senaste årens skjutningar.

November månad gav ett dystert facit i Uppsalas undre värld: Fyra skjutningar på kort tid, varav två med dödlig utgång inom en veckas tid. I slutet av månaden en skottlossning på parkeringen vid Gottsunda centrum, mitt i fredagshandeln. 

Den senaste månadens skjutningar föregicks av en våg av liknande våldsbrott under sommaren.

Orsakerna till våldet inom gängen är ofta:

  • Konflikt om territorier – vem som säljer knark var
  • Narkotikaskulder
  • Kränkningar, hämnd och varningar

De kriminella lejer ofta bort skjutningar. En skjutning kan kosta tiotusentals kronor men det är inte ovanligt att yngre personer tar på sig att utföra en skjutning gratis – både för att nå en högre status och för att de yngre får lägre straff.

Vid flera av den senaste tidens skjutningar har de misstänkta varit minderåriga. 

Upptrappning under åren

Enligt Johan Enander på Kris har det blivit en upptrappning av våldet bland kriminella under de senaste åren.

– Många av de här skjutningarna är sådant som bara händer i stridens hetta på grund av att det är så mycket vapen. Det kan vara skulder om knark, bråk om territorier, bråk om vem som sa det ena eller andra. Skjutningar förekom ju även när jag var ung men nu finns det fler grupperingar, mer vapen, mer utanförskap – mer knark. Förr sa man att man skulle hämnas – i dag gör man det.

Enligt källor till SVT Uppsala finns det teorier i omlopp om motiven bakom olika skjutningar:

  • Skjutningen på Kvarngärdet i maj 2018 – ska ha varit en konflikt mellan grupperingar i Gottsunda och Gränbyområdet efter att en tongivande person i en Gottsundagruppering ”bytt sida”.
  • Skjutningen på pizzerian i Flogsta i januari ska ha varit en hämnd för dödsskjutningen i Boländerna 2017. En skjutning som ingen dömts för.
  • Mordförsöket på en man i Björklinge i november 2017 – ska ha varit straffet för att man pratat med polisen.
  • När det gäller de två dödsskjutningarna på Levertinsgatan och Heidenstams torg är det i dagsläget ännu oklart med motivbilden enligt våra källor.

”De är pressade”

Vad är det då som händer i Uppsala just nu?

– Vi vet faktiskt inte. Vi lägger pussel. Men de är pressade och stressade. De bråkar lite om territorier. Så jättesvårt att svara entydigt på det här, säger Daniel Larsson, kommissarie vid polisen i Uppsala. 

Vad handlar skjutningarna om?

– Narkotika. Men kan också handla om kränkningar. Det gränssättande samtal de använder är ett skott i låret.

Enligt polisen leder deras beslag av narkotika till mycket stress och oro i de kriminella gängen – och fler skjutningar.

Hur ser ni på det?

– Det är bekymmersamt, men vi försöker möta det. Det kommer ändå kunna bli skjutningar på grund av att vi gör ett bra jobb.

Skett en förflyttning

Det senaste året har en tydlig förändring skett: En geografisk förflyttning av våldet.

Förra året hamnade Gottsunda/Valsätra på polisens lista över särskilt utsatta områden i Sverige. Mycket fokus har sedan dess legat på det området, både polisiärt och medialt. 

Nu i år kan man se hur morden och mordförsöken rört sig norrut. Från att ofta ha skett lite utspritt över staden, har skjutningarna i år koncentrerats till Gottsunda/Valsätra – men främst till Gränby/Löten/Kvarngärdet. Enligt våra källor kan det finnas en rad olika förklaringar till det:

  • Kriminella har flyttat från andra stadsdelar till Gränby
  • Bruno Liljeforsgatan har blivit en s.k. ”hot-spot” med hög koncentration av kriminella
  • Polisens fokus på Gottsunda har lett till att man inte mäktat med att ligga på så mycket i Gränby.
  • SVT Uppsala erfar också att det pågår handel med svartkontrakt i området – något som gjort att fler kriminella nu har sin hemvist där.

”Gängkrig”

Vad är det som händer i Uppsala – är det ett gängkring?

– Ja det kan man delvis säga, säger regionpolischef Carin Götblad.

Det kan finnas en oro bland allmänheten – hur ser du på den?

– Jag förstår oron och ser allvarligt på den – och det bekymrar oss också. Men så här långt är måltavlorna naturligtvis de kriminella. När man skjuter och det i och med det är många som har vapen på allmän plats, så ökar risken för allmänheten, men den är fortfarande väldigt liten. 

Fakta: Kris Uppland

  • Kris står för ”kriminellas revansch i samhället” och är en kamratförening som hjälper människor att hålla sig borta från kriminalitet och droger.
  • Föreningen har fyra ledord: Hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet.
  • Kris fångar upp många direkt när de kommer ut från fängelset.
  • Varje år får ett hundratal interner hjälp med ett vanligt liv utanför murarna.
  • Kris finns på många håll i landet och i Uppland drivs föreningen av Johan Enander.
  • Lokalföreningen nås på uppland@kris.a.se eller 0708-72 44 32.

Fakta: Vill du hoppa av? – här kan du få hjälp

Uppsala Ungdomsjour

  • Telefonnummer: 072-593 63 98
  • Hemsida: Uppsala ungdomsjour
  • Kontaktperson Marie Therese Metzen (avhopparverksamhet): 018-727 61 36/072-523 85 04

Kris Uppland 

  • Lokalföreningen nås på uppland@kris.a.se eller 0708-72 44 32. 

Har du varit utsatt för brott: 

  • Brottsofferjouren Uppsala telefonnummer: 018-10 65 00
  • Brottsofferjouren nationellt telefonnummer: 0200-21 20 19 

Tips eller synpunkter?

Har du tips eller synpunkter är du välkommen att höra av dig. Maila redaktionen eller redaktionschef och ansvarig utgivare Daniel Legue. Du kan vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten – Uppsalas kriminella karta

Mer i ämnet