Foto: SVT

Skotten – del 3: Vapnen

Uppdaterad
Publicerad

Att få tag på ett vapen har kanske aldrig varit så enkelt som i dag – en pistol går att köpa på den illegala marknaden för några tusenlappar. Ingen vet hur många vapen det finns i omlopp. Men en sak är säker: det pågår en upprustning i den kriminella världen.

Den 3 december, Seminarieparken Uppsala: några tredjeklassare leker på rasten när de hittar en pistol, inlindad i tyg. Den är tung och stor och fyndet skrämmer.

– Alla blev förstås skärrade. Man hinner ju tänka alla möjliga tankar, sa Anders Danell, rektor vid Uppsala musikklasser.

Skotten – Uppsalas kriminella karta

Fyndet visade sig vara en verklighetstrogen kopia, en så kallad replika. Men det finns många skarpa vapen i omlopp i Uppsala.

Tillgången på vapen stor

SVT Uppsalas kartläggning visar att det skjutits mer än någonsin i Uppsala i år: 15 fall av skottlossning med misstänkt koppling till kriminella gäng. Våra källor uppger också samstämmigt att tillgången på illegala vapen är större än tidigare. Och att det bidrar till att skjutningarna ökat.

Att få tag på ett vapen är enkelt för den som har kontakter. 

Beställs via internet

De illegala vapnen i Uppsala kan vara beställda via internet – eller köpta på gatan. Det gemensamma för många vapen är att de är hitsmugglade från Balkan.

Enligt myndigheter i Bosnien har det uppskruvade läget i Sverige, med många gängkonflikter, gjort landet till ett av de mest attraktiva destinationerna att smuggla till. 

– Sverige är den största marknaden i Europa för illegala vapen från Balkan, sa den bosniske åklagaren Goran Glamocanin till Aftonbladet tidigare i år.

Fler beväpnar sig

Många fler kriminella beväpnar sig med skjutvapen nu än för bara några år sedan. 

Och medan konflikter tidigare ofta löstes med förhandlingar – vid regelrätta bråk användes ofta kniv – har skjutvapen blivit nödvändiga i dag. Har du inte tillgång till skjutvapen är du oskyddad, och vid pågående stridigheter går de inblandade grupperingarna dessutom ofta omkring med skyddsväst.

– Det har blivit som en trend. Skjuter de i Malmö, måste de göra det i Stockholm. Skjuter de där måste man göra det i Uppsala. Man triggar varandra, säger ”Aron”, tidigare kriminell i Uppsala.

Den generation unga killar, som står för mycket av den grova brottsligheten i dag, har skaffat sig en ny attityd.

– De här killarna verkar tro att de har tre liv. Blir du skjuten kommer ett nytt, säger Uppsalaadvokaten Leif Ericksson. 

Lätt med tillgång

I storstäderna har det sedan ett antal år tillbaka skett en utveckling – de kriminella har lättare att ta till vapen. Den utvecklingen har nu nått Uppsala, enligt polisen.

– I Uppsala ser vi – speciellt 2018 – en markant ökning av skjutningarna. Det hör ihop med tillgången på vapen i kriminella kretsar. Det är en trend ser vi här just nu. Det blir lättare att man skjuter – ”för det är så man gör i Uppsala”, säger kriminalteknikern Nils Myhr.

Här i Uppsala-Stockholmsområdet är polisens uppfattning att det är vanligt med ombyggda start- och gaspistoler som tillverkas lagligt nere på kontinenten och kan smugglas in i större partier. 

– De tillverkas lite med syftet att de ska vara enkla att bygga om och helt plötsligt har man ett skarpt vapen, säger Nils Myhr.

Vanligaste vapnen

På Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping finns de konkreta bevisen på att gängen skjuter mer på varandra nu än för några år sedan. Enligt NFC har skjutningarna i Sverige fördubblats på bara fem år  – kulor och hylsor från skjutningar och beslagtagna vapnen fyller här hyllmeter efter hyllmeter. De vapen som tas i beslag provskjuts och undersöks av kriminaltekniker. 

– Vi letar efter DNA-spår, fingeravtryck och så försöker vi utreda vid vilka skjutningar vapnet använts, säger Mikael Högfors, chef för vapengruppen vid NFC.

De vanligaste vapnen bland kriminella enligt NFC, Nationellt forensiskt centrum: 

  • Ombyggda start- och gaspistoler som modifierats för att skjuta skarpt med (som säljs i Europa och smugglas hit)
  • Tidigare tjänstevapen (Glock t ex) (som smugglas in)
  • Militära automatvapen (Kalasjnikov dvs AK 47:a t ex, ”skorpion” liten kulspruta) (från tidigare krigshärdar som smugglas hit)
  • Legalt köpta vapen, som jakt- och sportskyttevapen – som sålts illegalt (insmugglat eller stöldgods)

För att komma åt det ökade skjutvåldet har lagarna skärpts. Sedan början på det här året är det lägsta straffet för att ha ertappats med ett illegalt skarpt vapen två års fängelse. Det betyder att de misstänkta i princip alltid kan häktas av domstolen i väntan på rättegång.

”Döden eller fängelse”

Men det kommer inte ha någon avgörande effekt på användningen av skjutvapen, tror våra källor som har god insyn i den kriminella världen i Uppsala.

– Och är nån ute efter dig så är det antingen döden eller ett par år i fängelse – det är ett enkelt val, säger ”Sam”, tidigare kriminell.

Men Uppsalapolisen Jale Poljarevius, som arbetat länge mot de kriminella gängen, menar att straffskärpningen ändå kan ha viss betydelse. Han påpekar att det är stor skillnad på att – som tidigare – ofta tvingas släppa den gripne efter förhör, och att få personen bakom lås och bom i två år.

– Kommer han ut direkt kan han ha kvar sin status, men friges han efter två år så kan gängstrukturen ha hunnit ändras ganska mycket – vissa av gängmedlemmarna kanske inte ens vet vem han är. 

Den som vill ha ett vapen behöver inte alltid köpa det – samma pistol kan vandra runt och lånas, eller till och med hyras. I Stockholm finns exempelvis ett ombyggt vapen som av polisen fått öknamnet ”Strykjärnet” efter de säregna spår både kulor och patronhylsor har. ”Strykjärnet” användes vid tolv olika skjutningar innan det togs i beslag.

Ruljans

Även vapen som hittats i Uppsala har använts tidigare.

– Jag fick så sent som häromdagen träff på ett vapen vi beslagtagit här i stan som använts vid en skjutning i Malmö för fyra år sedan, berättar Nils Myhr, kriminaltekniker i Uppsala.

Totalt sett har priserna på vapen sjunkit, enligt polisen. Men de vanliga marknadskrafterna påverkar även vapenhandeln. Det är en fråga om tillgång och efterfrågan. 

Enligt våra källor fanns de flesta vapenlagren tidigare i till exempel Malmö, men numera placeras gömmorna på fler orter för att underlätta vapenaffärerna. Det är inte heller ovanligt att de kriminella gängen idkar byteshandel: Om en gruppering har vapentillgångar och en annan har narkotika så kan de helt enkelt byta “varor” med varandra.

Uppsalapolisen arbetar inriktat med att försöka beslagta vapen från de kriminella gängen. Någon komplett bild av det totala vapenbeslaget från den kriminella miljön i Uppsala har inte polisen för i polisens databaser finns inget sätt att “märka” brott som har med gängkriminalitet att göra. I år har dock totalt 36 anmälningar om grova vapenbrott upprättats, och enligt polisen har en stor del av dem har kopplingar till de kriminella gängen. Antalet anmälda grova vapenbrott har ökat i jämförelse med tidigare år.

Vapendepåer

Vår kartläggning visar att det finns många illegala pistoler och automatvapen i omlopp i Uppsala, och enligt Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen, är det svårt att komma åt de kriminella gängens vapen.

– De gömmer vapnen väl, ofta förvaras de utomhus, i depåer. De gånger vi hittar vapen är det ofta i samband med att de transporterar dem från punkt A till punkt B och blir stoppade och kontrollerade av oss. Vi är ju aktiva och vet vilka de flesta kriminella är, och vilka bilar de kör.

Ett annat sätt att komma vapnen på spåren är genom tips från allmänheten, eller när polisen jobbar med spaning i till exempel ett misstänkt narkotikabrott.

– Då kan det dyka upp vapen som en bonus, säger Daniel Larsson.

Fakta: Kris Uppland

  • Kris står för ”kriminellas revansch i samhället” och är en kamratförening som hjälper människor att hålla sig borta från kriminalitet och droger.
  • Föreningen har fyra ledord: Hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet.
  • Kris fångar upp många direkt när de kommer ut från fängelset.
  • Varje år får ett hundratal interner hjälp med ett vanligt liv utanför murarna.
  • Kris finns på många håll i landet och i Uppland drivs föreningen av Johan Enander.
  • Lokalföreningen nås på uppland@kris.a.se eller 0708-72 44 32.

Fakta: Vill du hoppa av? – här kan du få hjälp

Uppsala Ungdomsjour

  • Telefonnummer: 072-593 63 98
  • Hemsida: Uppsala ungdomsjour
  • Kontaktperson Marie Therese Metzen (avhopparverksamhet): 018-727 61 36/072-523 85 04

Kris Uppland 

  • Lokalföreningen nås på uppland@kris.a.se eller 0708-72 44 32. 

Har du varit utsatt för brott: 

  • Brottsofferjouren Uppsala telefonnummer: 018-10 65 00
  • Brottsofferjouren nationellt telefonnummer: 0200-21 20 19 

Tips eller synpunkter?

Har du tips eller synpunkter är du välkommen att höra av dig. Maila redaktionen eller redaktionschef och ansvarig utgivare Daniel Legue. Du kan vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten – Uppsalas kriminella karta

Mer i ämnet